Apotheekorganisaties teleurgesteld over tarief 2011

16/12/2010 13:42

KNMP

De gezamenlijke apotheekorganisaties zijn teleurgesteld over de verlaging door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) van het apotheektarief voor 2011. De NZa verlaagt het tarief van gemiddeld 7,91 euro naar 7,50 euro. Deze tariefverlaging komt nagenoeg overeen met het verlies van circa 1 arbeidsplaats per apotheek. Daardoor komt het veilig medicijngebruik van patiënten in het geding.

APOTHEKEN MASSAAL IN ACTIE VOOR MEDICATIEVEILIGHEID

Apothekers en hun assistenten hebben van 8 t/m 14 december massaal actie gevoerd om een verlaging van het tarief te voorkomen. Zij maken zich zorgen omdat zij in hun apotheken met steeds minder mensen steeds meer werk moeten verrichten. Dit in de wetenschap dat door de controle in de apotheek van recepten jaarlijks ca. 1 miljoen potentiële gezondheidsrisico's voor patiënten worden voorkomen.

THEORETHISCHE BENADERING NZa

De gezamenlijke apotheekorganisaties zijn het oneens met de wijze waarop de NZa het tarief 2011 heeft berekend. De NZa werkt met een theoretische 'standaardapotheek' die er financieel veel rooskleuriger voor staat dan de gemiddelde apotheek in Nederland. Dat komt omdat niet alle kosten die een apotheek maakt door de NZa bij de standaard apotheek worden meegeteld, bijvoorbeeld financieringskosten. Daarnaast baseert de NZa het tarief op nieuwe "kostprijsprincipes", die er op neerkomen dat het inkomen van de zorgverlener - voor een apotheker gesteld op 80.000 euro bruto per jaar - de sluitpost vormt voor de bedrijfsrisico's en investeringen van een apotheek.

INKOOPBELEID ZORGVERZEKERAARS

Ook het inkoopbeleid van zorgverzekeraars is van groot belang voor de inkomsten van een apotheek. Verzekeraars beperken de zorgaanspraak voor veelgebruikte medicijnen tot één merk, waarmee de kosten van medicijnen dalen. Voor 2011 hebben de zorgverzekeraars een uitbreiding van dit inkoopbeleid aangekondigd. De gevolgen hiervan voor de apotheekinkomsten worden tot grote teleurstelling van de gezamenlijke apotheekorganisaties door de NZa niet meegenomen in de tariefberekening. Dit, terwijl de NZa zelf constateert dat 40% van de apotheken verlies maakt.

Het aangekondigde tarief van de NZa en het inkoopbeleid 2011 van zorgverzekeraars tezamen betekent dat een apotheek in 2011 ongeveer 50.000 euro inlevert. Landelijk gaat het dus om een extra bezuiniging van ongeveer 100 miljoen euro op de apotheken. Na de ontslagronde in de afgelopen periode (1.600 assistenten ontslagen) dreigen nu opnieuw (gedwongen) ontslagen in de branche.

Voor meer informatie zie de toelichting.


----------------------------------------

TOELICHTING

Nieuwe bekostiging per 2012

De apotheekbranche bevindt zich in een transitiefase. Werd de zorg vroeger nog bekostigd uit inkoopvoordelen, tegenwoordig wordt de zorg steeds meer separaat betaald. Minister Schippers van VWS wil per 2012 de tarieven voor de farmaceutische patiëntenzorg vrijgeven. Dit betekent dat apothekers met verzekeraars gaan onderhandelen over de hoogte van de tarieven. De apotheekorganisaties zijn hier voorstander van. De huidige systematiek voor de tarieven is onwerkbaar geworden door de complexiteit ervan. De KNMP heeft de minister al laten weten zo snel mogelijk met haar rond de tafel te willen om de ambities in het regeerakkoord vorm te geven.

Noodzakelijke investeringen onmogelijk

In het regeerakkoord wordt de kwaliteit van de eerstelijnszorg nadrukkelijk voorop gesteld. Ook apothekers streven naar kwalitatief hoogwaardige zorg dichtbij de patiënt. Zij willen investeren in farmaceutische zorg door bijvoorbeeld vaker medicijngesprekken te houden met patiënten die veel geneesmiddelen gebruiken en door meer aandacht te besteden aan de medicatie van patiënten die worden opgenomen in het ziekenhuis of daaruit terugkeren. Deze tijdsinvesteringen worden op voorhand al onmogelijk gemaakt door de korting op het tarief die de NZa nu doorvoert.

Geen kans op herstel

Door deze maatregel wordt de apotheek gedwongen om verder te bezuinigen op personeel. Doordat er nu opnieuw wordt ingegrepen op het tarief heeft de apotheek ook geen kans om zich te herstellen van de noodgedwongen bezuinigingen op apotheekpersoneel in de achterliggende periode en is er geen ruimte meer voor investeringen die nodig zijn op weg naar de vrije tarieven in 2012.

Apotheken fors in de min

De inkomsten van de apotheek staan onder enorme druk. Dat blijkt uit gegevens van de NZa en Conquaestor (uitvoerend bureau), gecombineerd met het nieuwe inkoopbeleid van verzekeraars voor 2011. In totaal lopen de apotheken meer dan 100 miljoen euro mis.

Voor de KNMP factsheet Feiten en cijfers over het inkomen van het apotheekbedrijf, zie bijlage of de KNMP site: http://www.knmp.nl/downloads/over-de-knmp/actie-8-t-m-14-december/factsheet-apotheektarief-2011





http://www.knmp.nl