Agentschap NL


Zelfherstellend asfalt op A58

Schade aan het asfalt door vorst en sneeuw komt veelvuldig voor. Wellicht is daar nu een oplossing voor. Op vrijdag 10 december is er een proefvak van 400 meter zelfherstellend asfalt aangelegd op de snelweg A58.

Dit asfalt is ontwikkeld door de TU Delft en het Innovatiegerichte Onderzoeksprogramma (IOP) Self Healing Materials. Beschadigingen en kleine scheuren in de weg herstellen zichzelf, doordat in het asfalt metalen deeltjes zijn verwerkt die een zelfherstellende werking van het asfalt bewerkstelligen.

Zelfherstellend vermogen
In de natuur kunnen vele materialen zich herstellen van opgelopen schade, zoals het genezen van een wond of botbreuk. Tot voor kort hadden `man made' materialen dat vermogen niet. Mede dankzij het in 2005 in Nederland opgestarte IOP Self Healing Materials zijn er nu materialen ontwikkeld die dit zelfherstellende vermogen wel hebben.

Bij dit IOP zijn vijf Nederlandse universiteiten en zeventig Nederlandse bedrijven aangesloten. Nederland is het enige land ter wereld dat een breed programma heeft dat onderzoek doet naar vijf materiaal klassen; polymeren & composieten, metalen & keramische materialen, asfalt & beton, coatings en, meer recent, functionele materialen, zoals zelfherstellende batterijen, zelfherstellende microchips en andere micro-elektronica. De eerste, concrete resultaten komen nu naar voren.

IOP Self Healing Materials
Agentschap NL, onderdeel van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, voert het IOP Self Healing Materials uit. Dit houdt in het managen van het onderzoeksprogramma met de daaronder vallende projecten, het opzetten en verbreden van netwerken in de verschillende IOP Self Healing Materials-vakgebieden, het zorgdragen voor overdracht van kennis en het valoriseren en verankeren van kennis in bedrijven, kennisinstellingen en onderwijs.

Voor meer informatie zie www.agentschapnl.nl/iopselfhealingmaterials.