Gemeente Vlaardingen


Woonlasten in Vlaardingen blijven gelijk ondanks flinke bezuinigingen

16-12-2010 |
Presentatie Meerjarenbegroting 2011 - 2014 en het Strategisch Collegeplan

Net als alle andere gemeenten in Nederland krijgt ook Vlaardingen te maken met de gevolgen van de economische recessie. De gemeente staat voor een bezuinigingsopgave van 17 miljoen euro in de komende vier jaar. De mensen in Vlaardingen die de overheid nodig hebben, worden ontzien. Ook blijft het college van burgemeester en wethouders investeren in een schone, hele en veilige stad waar het aantrekkelijk wonen is in het groen. In de gemeente Vlaardingen blijven de woonlasten gelijk ondanks flinke bezuinigingen.
Investeren in de stad
Het college blijft investeren in een veilige stad. De Lichtblauwe Brigade wordt hiervoor uitgebreid met zes medewerkers. Ook heeft het college 9 miljoen euro extra uitgetrokken voor de uitvoering van het Actieplan Wonen in de komende vier jaar. Voor de uitvoering van achterstallig onderhoud aan gemeentelijke gebouwen stelt het college 4,5 miljoen euro beschikbaar tot en met 2014. We blijven investeren in de kwaliteit van de dienstverlening. Hiervoor stelt het college jaarlijks 3 ton beschikbaar.

Aanpak bezuinigingen
Bij de aanpak van de bezuinigingsopgave heeft het college twee vragen centraal gesteld. Is de gemeente verantwoordelijk voor de uitvoering van deze taak en kan deze taak niet efficiënter uitgevoerd worden? De meeste bezuinigingen beginnen in 2012 net als de kortingen op subsidies. Het pakket van de WMO-voorzieningen wordt beperkt. Het niveau voor bijzondere bijstand blijft gehandhaafd op het niveau van 2009. Voordat geïnvesteerd wordt in een nieuw, groter museum wordt in samenwerking met het museumbestuur onderzoek verricht naar de levensvatbaarheid van een groter museum.

Bezuinigen op de organisatie
Vanaf 2011 vinden de bezuinigingen plaats op de eigen organisatie. De formatie daalt met één derde van 700 naar 450 formatieplaatsen in 2018. Dit is goed voor een bezuiniging van 10 miljoen euro. Het college wil een `platte en smalle' organisatie die flexibel, efficiënt en effectief opereert. De formatie daalt als gevolg van de invoering van de 36-urige werkweek, het effect van de bezuinigingen en de samenwerking met de buurgemeenten. Een verdere takendiscussie vindt nog plaats.

Strategisch Collegeplan
Het Strategisch Collegeplan geeft voor vier jaar het kader aan waarbinnen het beleid ontwikkeld en uitgevoerd wordt. In het Strategisch Collegeplan worden de `Keuzes voor de toekomst' uit het coalitieakkoord 2010 - 2014 verder uitgewerkt in concrete doelstellingen en activiteiten. Het Strategisch Collegeplan is ter informatie aangeboden aan de gemeenteraad.

Procedure
Het college heeft vandaag de Meerjarenbegroting 2011 - 2014 aan de gemeenteraad aangeboden. De meerjarenbegroting geeft een overzicht van de begrote inkomsten en uitgaven van de gemeente. Ieder jaar wordt een nieuwe begroting voor de komende 4 jaar vastgesteld. Op 13 januari 2011 vergadert de gemeenteraad over de begroting. Organisaties en instellingen kunnen tijdens deze vergadering hun reacties of opmerkingen kenbaar te maken. De gemeenteraad vervolgt de vergadering over het Strategisch Collegeplan en de Meerjarenbegroting op 26 en 27 januari 2011.

Bijlagen (in pdf-formaat)

Strategisch Collegeplan 2010 - 2014
Meerjarenbegroting 2011 - 2014 (totaal)

Meerjarenbegroting in hoofdstukken:

Programmaplan
A. Bestuur van de stad

* 1. Bestuur, dienstverlening en participatie

B. Beheer van de stad

* 2. Veiligheid en Handhaving

* 3. Groen en Milieu

* 4. Verkeer en Mobiliteit

C. Ontwikkeling van de stad

* 5. Wonen

* 6. Economie en Haven

* 7. Jeugd en Onderwijs

D. Mensen en voorzieningen

* 8. Welzijn en Zorg

* 9. Werk en Inkomen

* 10. Kunst en Cultuur

* 11. Sport en recreatie

Algemene dekkingsmiddelen

Paragrafen

* 1. Lokale Heffingen

* 2. Weerstandsvermogen

* 3. Onderhoud Kapitaalgoederen

* 4. Treasury

* 5. Bedrijfsvoering

* 6. Verbonden Partijen

* 7. Grondbeleid

Financieel Deel

* 1. Overzicht van Baten en Lasten

* 2. Meerjarenoverzicht Reserves en Voorzieningen
* 3. Berekening EMU-saldo

Contactinformatie

Postbus 1002
3130 EB Vlaardingen
Mail: info@vlaardingen.nl
Tel. (010) 248 4000