Gemeente Breda

Jeugd Breda zelf aan zet

In 2014 is het anders om jong te zijn in Breda dan in 2010. In Jong@Breda heeft het college de visie van de stad hierop voor 2011-2014 vastgesteld. De Bredase jeugd is coproducent van en dus verantwoordelijk voor voorzieningen die hen aangaan.

Wethouder Boelema: âIk geloof in de kracht van de jeugd en ouders en anderen in de stad om deze visie waar te maken. Ik ben ervan overtuigd dat we met het enthousiasme dat we bij het opstellen ervan hebben ontmoet een hele mooie basis hebben om de komende jaren samen te bouwen aan een Breda waar het prettig opgroeien is en waar een heel goed basisvoorzieningenpakket is voor de jeugd.â

Het beleid is erop gericht om alle Bredase jongeren de mogelijkheid te bieden om alle talenten te ontwikkelen. Dat gebeurt onder andere doordat in iedere wijk goede voor- en naschoolse voorzieningen zijn, scholen een programma voor cultuureducatie hebben en doordat in Breda kennisstad volop mogelijkheden zijn om kennis te delen. Tot slot zijn alle Bredase kinderen, jongeren en ouders in 2014 tevreden over openbare speel- en ontwikkelruimte.

Ten tweede wordt ingezet op versterking van kansen. Alle doelgroeppeuters gaan naar een vorm van voorschoolse educatie en er is een doorgaande lijn van voorschool (peuterspeelzalen) naar school. Peuterzalen voldoen aan wettelijke eisen. Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) adviseert en helpt ouders en kinderen op school. Iedere jongere tot 27 jaar werkt en leert. Jaarlijks verlaten 10% meer jongeren met een startkwalificatie de school.

Tot slot is er snelle en passende zorg voor jeugd en ouders die dat echt nodig hebben. In het primair en voortgezet onderwijs is er een CJG-er die kinderen snel hulp biedt. Professionals en vrijwilligers signaleren sneller als er iets mis is en het CJG komt binnen 24 uur na een signaal in actie.

Deze aanpak komt voort uit de focus die het college legt op kansen in plaats van risicoâs.
Ouders, onderwijs en partners en organisaties die werken met jeugd, maar ook bijvoorbeeld de sportcoach, buren, familie en kennissen, staan samen voor de uitdaging staan ervoor te zorgen dat kinderen en jongeren uiteindelijk op een goede plek komen.

Partners op het terrein van onderwijs, zorg, maar ook bij de jeugd en ouders hebben aangegeven deze ambities samen vorm te willen geven. De afspraak is dat de gemeente hierbij een terughoudende rol pakt door te faciliteren en voorwaarden te scheppen.
Boelema: âIk ben onder de indruk van de wijze waarop ieder bijgedragen heeft aan de totstandkoming van jong@breda. Ik spreek bij voorbaat mijn dank uit aan ieder die een bijdrage levert aan de realisatie ervan.â

De raadscommisie Maatschappij zal op 20 januari aanstaande om een advies worden gevraagd.

Breda, 16 december 2010

Jong@Breda , Beleidskader Jeugd en Onderwijs 2011-2014