Blauw Research


Enthousiasme het grootst in `buitenprovincies'

16 december 2010 door Blauw Research

Inwoners zijn zeer waardevol voor promotie van de provincie

Wie trots is op zijn eigen provincie, er graag met anderen over praat en geneigd is het voor de provincie op te nemen, mag zich oprecht een enthousiasteling noemen. Deze inwoners zijn zeer waardevol voor promotie van de provincie en blijken opvallend vaker te vinden in de `buitenprovincies' dan in de Randstadprovincies. Dit blijkt uit resultaten van een peiling onder 1170 respondenten uit de onderzoekspanels van SSI - welke geanalyseerd zijn door onderzoekbureau Blauw Research.

Enthousiasme indicator
Gemiddeld is één op de zes Nederlanders buitengewoon enthousiast over de eigen provincie. In Zeeland, Groningen en Limburg ligt dit aandeel echter opmerkelijk hoger, daar geldt het voor één op de drie. Ook Drenthe en Friesland kennen relatief veel enthousiastelingen. De Randstadprovincies Flevoland, Utrecht en Zuid-Holland scoren het laagst op de enthousiasme-indicator (ca. 10% of lager). Wonen in een `buitenprovincie' maakt inwoners dus enthousiaster dan wonen in de Randstad. Dit enthousiasme is volgens de inwoners vooral gebaseerd op de natuur, rust en ruimte die in de `buitenprovincies' te vinden is. Inwoners uit de Randstad zouden hun provincie juist met deze aspecten aantrekkelijker willen maken.

Gratis promotie
Wie enthousiast is, beveelt de provincie ook duidelijk vaker aan bij anderen. Daarbij blijken Nederlanders overigens eerder geneigd hun provincie aan te bevelen als bezoekadres (20%) dan als woonbestemming (12%). De `buitenprovincies' profiteren sterk van het enthousiasme onder haar inwoners. Waar in de Randstadprovincies slechts één op tien inwoners de intentie heeft om de provincie aan te bevelen om te bezoeken, geldt voor Limburg, Drenthe en Zeeland een percentage van ongeveer 40%. Een cijfer waar menig marketeer jaloers op zal zijn. In de marketingliteratuur wordt steeds meer aandacht besteed aan de rol die zogenaamde `superpromoters' (enthousiaste aanbevelers) hebben in de aanwas van toerisme.