Politie Noord-Holland-Noord

Berichten van donderdag 16 december

Alkmaar, 16-12-2010 o 14.00 uur

Politie pakt autokraker

Den Helder, donderdag 16 december

Op donderdagmorgen omstreeks 01.30 meldden getuigen dat op de Loodsmangracht en de Molengracht twee verdachte personen met een zaklantaren in geparkeerd staande autos schenen. De gewaarschuwde politie trof op de Keizersgracht een man aan die aan het opgegeven signalement voldeed. Een tweede man ging er als een haas vandoor.

De aangetroffen man werd aangehouden en voorverhoor overgebracht naar het politiebureau. Het ging om een 22-jarige man (woonplaats nog niet bekend). De man bleek een tas bij zich te hebben waar onder anderen twee autoradios in zaten.

De politie in Den Helder is op zoek naar eventuele slachtoffers van auto-inbraak. De politie is bereikbaar via tel.nr. 0900-8844 (lokaal tarief).

Aanhouding bij huiselijk geweld

Hoorn, donderdag 16 december

Op donderdagmorgen omstreeks 00.45 uur kreeg de politie een melding van een uit de hand gelopen ruzie in een woning aan de Marskramer in Hoorn. Kort daarvoor was een ex-relatie aan de deur gekomen bij een bewoonster van de Marskramer en had hard tegen de deur geschopt. Dit leidde tot een ruzie tussen de ex-relatie en de nieuwe vriend van de vrouw. Hierop liep de ex naar de keuken en pakte hier een keukenmes, waarmee hij de nieuwe vriend bedreigde. De vriend verliet daarop de woning, maar op straat ontstond opnieuw een opstootje waarbij de vriend het mes wist te bemachtigen en hiermee naar de ex stak. Deze ging er vandoor. De vriend gooide het mes weg. Dit werd later door de politie gevonden in de bosjes. Er bleek bloed aan te zitten. De 35-jarige vriend werd aangehouden en voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. Of de ex gewond is geraakt is nog niet bekend. Een zoektocht naar de man leverde nog niets op.

Kluiscontrole

Bergen, woensdag 15 december

Op woensdag werd op een middelbare school in bergen een kluiscontrole gehouden waarbij de politie assistentie verleende. In het kluisje van een 14-jarige jongen uit Bergen werden twee doosjes met in totaal 40 nitraatbommen aangetroffen. In het kluisje van een 15-jarige jongen uit Warmenhuizen lagen een doosje met 8 vlinderbommen en een open doosje waarin nog 12 nitraatbommen zaten. Het vuurwerk, dat in Nederland niet verkocht mag worden, is in beslag genomen.

Gezien de leeftijd van de verdachten wordt een HALTafdoening aangeboden. De schoolleiding gaat nog met de jongens in gesprek.

Politie houdt verdachte aan van inbraak

Obdam, woensdag 15 december

Op woensdagavond hield de politie een 25-jarige Pool aan op verdenking van inbraak in een tuincentrum aan de Dorpsstraat in Obdam. Omstreeks 20.15 uur kreeg de politie melding dat twee mannen verdacht om het tuincentrum heen liepen. Ter plaatse vertelde een getuige dat de mannen via de weilanden weg waren gelopen. Tijdens een zoekslag in de omgeving werd een van de mannen aangehouden. Ook werd een doos met goederen aangetroffen die later van het tuincentrum afkomstig bleek te zijn. Het ging om zaken die in het tuincentrum worden verkocht.

De verdachte is voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. Een onderzoek wordt ingesteld naar de identiteit van de tweede verdachte.

Hennepkwekerij opgerold

Alkmaar, woensdag 15 december

Op woensdagmiddag werd een onderzoek ingesteld in een woning aan de Karveelstraat in Alkmaar. Hier werden twee Alkmaarder, van 25 en 35 jaar, aangehouden op verdenking van het telen van hennep.

Op de eerste verdieping trof de politie in de badkamer een benaderingsinstallatie aan. In de 3 slaapkamers stonden zeer professioneel ingerichte kweektenten met resp. 86, 64 en 66 hennepplanten en schakelborden. Op de 2e verdieping (zolder) een kweekruimte met 98 planten. In totaal ging het om 334 planten. Uit het eerste onderzoek bleek dat het hier waarschijnlijk om de eerste kweek ging. Er was vermoedelijk nog niet eerder geoogst. Bij controle door NUON bleek dat er sprake was van diefstal van stroom buiten de meter om.

Tegen de twee verdachten, die het huis tijdelijk hadden gehuurd, maar de het pand niet als woning gebruikten, werd proces-verbaal opgemaakt.

In het onderzoek kwam nog een perceel naar voren waar mogelijk hennep zou worden geteeld. Het gaat hierbij om een pand aan de Vogelweg. Hier werden op de eerste verdieping twee henneptenten aangetroffen en op zolder een hennepkwekerij. Bij elkaar ging het om ruim driehonderd planten. Ook hier werden de planten en de benodigde apparatuur in beslag genomen. Ook hier was sprake van diefstal van stroom.

Medicijnen kwijt

Castricum, dinsdag 14 december

Op dinsdagmiddag werden in winkelcentrum Geesterduin in Castricum medicijnen verloren. Het gaat om een aantal capsules Itraconazol, een medicijn tegen schimmelinfectie. Deze medicijnen kunnen, als zij worden ingenomen door kinderen, voor lastige bijwerkingen zorgen.

Mocht u de medicijnen gevonden hebben, geeft dit dan door aan de politie of deponeer ze bij het politiebureau of de in het winkelcentrum gevestigde apotheek.

Verdachte vuurwerkbom vrijgelaten

Enkhuizen, donderdag 16 december

Dinsdagmorgen hield de politie in zijn woning een 27-jarige man uit Enkhuizen aan. Hij werd er ondermeer van verdacht op donderdagavond 11 november op de Asterstraat een vuurwerkbom tot ontploffing te hebben gebracht. Inmiddels is vast komen te staan dat de verdachte niets met deze zaak te maken heeft. Hij is inmiddels in vrijheid gesteld.

Die avond om 21.35 uur werd vanaf de Dijk een vuilnisbak opgeblazen. De voorkant van die bak vloog zon 50 meter door de lucht tegen het voorraam van een woning. Het ijzeren deel kwam halverwege de woonkamer terecht en er was flinke schade ontstaan. Op het moment van de ontploffing was er niemand in de woonkamer aanwezig anders hadden er ongelukken kunnen gebeuren. Het was die avond Sint Maarten en gelukkig liepen er ook geen kinderen meer op straat.

Het onderzoek wordt door de politie voortgezet.

Babbeltruc

Den Helder, donderdag 16 december

Deze week werd een 80-jarige dame uit Den Helder het slachtoffer van een babbeltruc. Het slachtoffer was bezig in de keuken toen plotseling twee vrouwen bij haar achterdeur stonden. De vrouwen kwamen binnen en het slachtoffer werd ongeveer tien minuten door hen aan de praat gehouden. In die tijd is een derde persoon door een slaapkamerraam binnen gekomen. Deze persoon heeft de slaapkamer doorzocht en verschillende gouden sieraden gestolen. Het slachtoffer ontdekte de diefstal doordat de dader een lade open had laten staan.

De politie waarschuwt voor personen die zonder redelijk doel aan uw deur komen. Laat niemand binnen en blijf ook niet te land in gesprek. Bel bij twijfel de politie op 0900-8844 (lokaal tarief) of bij spoed 112.

Inmiddels zeven aanhoudingen in openlijk geweldzaak

Enkhuizen, donderdag 16 december

Met de aanhouding van nog eens vier personen is het totale aantal aangehouden verdachten opgelopen naar zeven in het onderzoek naar het openlijk geweld van afgelopen weekend waarbij de politie twee waarschuwingsschoten heeft moeten lossen.

In de nacht van zaterdag op zondag probeerden agenten een jongeman, die door een groep van zon veertig personen werd belaagd, te ontzetten waarna een grote groep zich tegen de twee agenten keerde en hen in het nauw dreef. Daarbij hebben zij ieder één waarschuwingsschot gelost om vrij te komen. Later werd met ter assistentie gekomen collegas de groep uit elkaar gedreven.

In het onderzoek werden tot vandaag drie personen aangehouden. Twee van hen werden vandaag voor de Rechter Commissaris geleid. Deze besloot hen nog veertien dagen te houden. De derde verdachte wordt morgen voorgeleid. Vandaag zijn er nog vier verdachten aangehouden, waardoor het voorlopige totaal op zeven komt. De politie verwacht de komende dagen nog meer personen aan te houden.

De verdachten zijn in de leeftijd van 17 tot en met 23 jaar.

De politie is nog op zoek naar getuigen en betrokkenen die nog niet met de politie hebben gesproken. Mocht u bij het incident betrokken zijn geweest of daarover inlichtingen kunnen verschaffen, neem dan telefonisch contact op met de recherche in Stede Broec: 0900-8844.

Verlichtingscontrole

Den Burg, donderdag 16 december

Op donderdagmorgen bekeurde de politie elf fietsers op de Emmalaan in Den Burg. De bekeuringen werden uitgeschreven tijdens een verlichtingscontrole die tussen 07.30 en 08.30 uur werd gehouden. De fietsen voerden geen goedwerkende verlichting.