Gemeente Nieuwegein

donderdag, 16 december 2010

De gemeente Nieuwegein heeft de uitvoering van haar Luchtkwaliteitplan voortvarend opgepakt. Dat concludeert de VROM-inspectie in haar onderzoeksrapport. Op dit moment wordt het huidige Luchtkwaliteitplan geëvalueerd en wordt gewerkt aan een geactualiseerd uitvoeringsprogramma (voor de periode 2011-2014). Naast het hierboven genoemde onderzoeksrapport maakt de gemeente daarbij onder meer gebruik van de berekende en gemeten luchtkwaliteitconcentraties en de resultaten van de onlangs aan het inwonerspanel voorgelegde vragenlijst.

Nieuwegein werkt aan schone lucht

In februari 2008 heeft de gemeenteraad het Luchtkwaliteitplan Nieuwegein vastgesteld. In dit plan zijn diverse maatregelen opgenomen om de lokale luchtkwaliteit te verbeteren. Want de normen voor stikstofdioxide en fijn stof worden op een aantal plekken in Nieuwegein nog niet gehaald. In haar onderzoeksrapport van september 2010 stelt de VROM-inspectie vast dat Nieuwegein een groot maatregelenpakket heeft samengesteld en concludeert zij dat de gemeente de uitvoering hiervan voortvarend heeft opgepakt. Het rapport is te vinden op de gemeentelijke luchtwebsite: www.nieuwegein.nl/lucht.

Werken aan een schone lucht

Een schone lucht is belangrijk. We willen immers gezond wonen, werken en recreëren in Nieuwegein. De gemeente werkt aan een schone lucht. We houden de luchtkwaliteit nauwlettend in de gaten, zowel door te berekenen als door te meten. De resultaten worden jaarlijks in een rapport beschreven. Op onze website www.nieuwegein.nl/lucht vindt u de rapportages luchtkwaliteit in Nieuwegein van de afgelopen jaren, als ook meer informatie over de berekeningen en metingen die de gemeente uitvoert.

Omdat de luchtkwaliteit van Nieuwegein in grote mate wordt beïnvloed door de snelwegen en vaarwegen rondom de stad, werkt de gemeente ook intensief samen met andere overheden.

Luchtkwaliteitkaart

Als één van de weinige gemeenten in Nederland biedt Nieuwegein de mogelijkheid om de luchtkwaliteit te bekijken via een interactieve luchtkwaliteitkaart: www.nieuwegein.nl/luchtkaart. Hierop zijn zowel de berekende als gemeten concentraties weergegeven.

Inwonerspanel luchtkwaliteit

In september 2010 vroeg de gemeente de 1423 deelnemers aan het Nieuwegeinse (digitale) inwonerspanel wat zij vinden van de luchtkwaliteit in Nieuwegein en de maatregelen die de gemeente neemt (in vervolg op het vergelijkbare onderzoek van 2007). 787 panelleden vulden de vragenlijst in. Het rapport met de resultaten vindt u op www.nieuwegein.nl/inwonerspanel. Uit de resultaten blijkt o.a. dat (in vergelijking met 2007) het aandeel panelleden dat (bijna) nooit hinder ondervindt van luchtverontreiniging met 7% is toegenomen (van 40% naar 47%). Bovendien is het aandeel panelleden dat vindt dat de luchtkwaliteit is verslechterd met 10% afgenomen (van 32% naar 22%). De resultaten van het inwonerspanel gebruiken we o.a. om onze communicatie op af te stemmen.