Artsen zonder Grenzen

Meer cholerabehandelcentra in noorden en zuiden Haïti

16-12-2010

In totaal heeft Artsen zonder Grenzen sinds het begin van de cholera-epidemie in Haïti 62.000 patiënten behandeld. In 47 cholerabehandelcentra nemen onze teams zo'n 2.000 patiënten per dag op. 4.000 Haitiaanse en 315 internationale medewerkers zijn ingezet om de epidemie te bestrijden.

Port-au-Prince

In de hoofdstad Port-au-Prince is het aantal patiënten gestabiliseerd. Vorige week ging het om gemiddeld 385 patiënten per dag. Ook in de noordelijke regio Artibonite stabiliseert de epidemie zich.

Noorden en noordwesten

In het noorden en noordwesten van Haïti daarentegen, neemt de epidemie nog in omvang toe. In het departement Noord ving Artsen zonder Grenzen de voorbije week 4.000 patiënten op, in het departement Noordwest nog eens 1.100. Teams van Artsen zonder Grenzen breiden daar het aantal behandelcentra en rehydratatiepunten nog uit. Dat is vooral een logistieke uitdaging, omdat de gebieden erg moeilijk toegankelijk zijn.

Zuiden

Ook in het zuiden van Haïti zet de epidemie haar opmars onverminderd voort. In het departement Zuid zijn sinds het begin van epidemie 475 patiënten verzorgd, van wie 439 vorige week. In Jacmel, de hoofdstad van departement Zuidoost ziet Artsen zonder Grenzen nu gemiddeld honderd patiënten per dag.

Nieuw centrum

`Op één dag arriveerden er 260 patiënten', zegt Loreto Barcelo, coördinator van Artsen zonder Grenzen in Jacmel. `Overal waren er mensen... Zieken, hun familieleden, er liepen honderden mensen door ons behandelcentrum. We moesten soms vier patiënten in één bed plaatsen om te proberen zoveel mogelijk mensenlevens te redden in afwachting van versterkingen. Vandaag zijn er twintig nieuwe verpleegkundigen aangekomen om ons te helpen. We hebben een nieuw centrum kunnen openen, met 100 bedden, en nu zijn we de situatie meester.'

Nieuwe voorzieningen

Niet enkel in Jacmel maar ook in Pignon, Saint-Rapaël, Ranquitte, Gaspard en Jérémie zijn deze week nog nieuwe medische voorzieningen opgezet. De respons van lokale en internationale organisaties blijft intussen onvoldoende.

Vaccinatiecampagne

Epidemiologe Kate Alberti van Artsen zonder Grenzen is verbaasd over de stemmen die zijn opgegaan voor een vaccinatiecampagne in Haïti tegen cholera. `Het hele land is getroffen door de epidemie, inclusief de meest afgelegen zones. Dat is niet het moment om een vaccinatiecampagne te organiseren. Het behandelen van patiënten, veilig drinkwater garanderen en de hygiënische omstandigheden verbeteren moeten prioriteit hebben. In de toekomst is een vaccinatiecampagne misschien wel een goed idee, omdat het epidemieën kan voorkomen."

Rellen

Tijdens de rellen van 7 tot 12 december rond de verkiezingen behandelde Artsen zonder Grenzen 96 gewonden. 38 van hen hadden schotwonden. Op verschillende plaatsen heeft Artsen zonder Grenzen medisch materiaal en chirurgische teams beschikbaar. Ondanks de onveiligheid konden onze teams de zorg voor de cholerapatiënten doorgaan.

Meer weten over onze projecten in Haïti