Gemeente Den Haag

Voorstel nieuwe locatie Eurojust

Gepubliceerd: 16 december 2010 Laatste wijziging: 16 december 2010

De gemeente Den Haag en het Rijk hebben Eurojust een nieuwe locatie aangeboden. Het gaat om de plek van het Maris College (voormalige Johanna Westermanschool) aan de Jan Willem Frisolaan nabij het World Forum.

Dat staat in de Nota van Uitgangspunten die het college van burgemeester en wethouders vandaag hebben vastgesteld. Eurojust is een agentschap van de Europese Unie en momenteel gehuisvest in twee gebouwen in de Binckhorst. Het heeft als taak de samenwerking tussen de nationale autoriteiten soepeler en effectiever te maken bij de aanpak van de grensoverschrijdende en georganiseerde misdaad.

Ontwerptraject

Als er groen licht komt uit Brussel en er een samenwerkingsovereenkomst wordt getekend tussen het Rijk en Eurojust kan de Rijksgebouwendienst begin volgend jaar starten met het ontwerptraject voor het nieuwe gebouw. Het uitgangspunt hierbij is een ontwerp dat past in de omgeving en een buitenterrein heeft met veel groen. Het nieuwbouwplan gaat uit van circa 18.000 vierkante meter kantoorruimte en een parkeergarage.

De bouwhoogte mag aan de zijde van de Willem Lodewijklaan maximaal 15 tot 20 meter bedragen, en aan de zijde van de Johan de Wittlaan maximaal 50 meter. Bij de verdere uitwerking gaat de gemeente extra aandacht besteden aan het behoud van het groene karakter van het gebied, de verkeerssituatie en de wijze waarop de noodzakelijke veiligheidsmaatregelen in het gebied geïntegreerd kunnen worden.

Internationale zone

Wethouder Marjolein de Jong (Internationaal, Citymarketing en Cultuur): "De huisvesting van Eurojust nabij het World Forum gebied betekent een belangrijke versterking van Den Haag als internationale stad van Vrede en Recht. De internationale zone, waarvan het World Forum gebied de kern vormt, wordt hiermee versterkt. Daarnaast levert elke internationale organisatie die zich in Den Haag vestigt ook weer veel werkgelegenheid in de stad op."

De direct belanghebbenden in het gebied zijn inmiddels over de voorgenomen plannen geïnformeerd. Eind januari of begin februari 2011 wordt een informatiebijeenkomst georganiseerd voor de omwonenden.

De planning is dat in het eerste kwartaal van 2014 met de bouw wordt gestart. Eurojust kan dan eind 2015 op de nieuwe locatie gehuisvest worden.