Politie Gelderland-Midden

Regionaal

---

Feestelijk en veilig naar 2011

Publicatiedatum: 16-12-2010 15:35:52

REGIO - De hulpdiensten in de regio Gelderland-Midden hebben zich, net als voorgaande jaren, terdege voorbereid op een feestelijke maar ook veilige jaarwisseling. Samen met gemeenten, brandweer en Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR) heeft politie Gelderland-Midden afspraken gemaakt om één van de grootste evenementen in onze regio zoveel mogelijk feestelijk maar ook veilig te laten verlopen.

Tijdens een persbijeenkomst op donderdag 16 december lichtten de partners toe welke maatregelen zij hebben genomen om oud & nieuw 2010-2011 in goede banen te leiden. Net zoals vorig jaar is één van die afspraken ondermeer dat geweld tegen medewerkers met een publieke taak zoals politieagenten, brandweermensen, ambulancepersoneel en gemeenteambtenaren niet getolereerd wordt. Voor de afhandeling ervan zijn afspraken gemaakt met onder meer het Openbaar Ministerie (OM). Deze zaken krijgen bijzondere aandacht van het OM. Zij zullen streng optreden tegen verdachten in dergelijke zaken en zal extra hoge straffen eisen.

(Super)snelrecht
Daarnaast past het Openbaar Ministerie (OM) past bij strafbare feiten gepleegd tijdens oud & nieuw als het mogelijk is (super)snelrecht toe. Normoverschrijdend gedrag wordt niet getolereerd en snel afgestraft. Supersnelrecht houdt in dat verdachten binnen de termijn van de inverzekeringstelling, dus binnen drie dagen, worden berecht. Het gaat om bewijstechnisch eenvoudige zaken, zoals vernieling, openlijk geweld en geweld tegen mensen met een publieke functie. Bij het `gewone' snelrecht moet de verdachte binnen de bewaringstermijn van 14 dagen voor de rechter verschijnen.

Het OM eist in strafzaken die te maken hebben met de jaarwisseling hogere geldboetes, hogere taakstraffen of langere gevangenisstraffen. Ook kan huisarrest voor de volgende jaarwisseling opgelegd worden. De aangerichte schade wordt op de daders verhaald.

In de gaten
Raddraaiers, die in voorgaande jaarwisselingen in beeld kwamen, zullen door de politie extra in de gaten worden gehouden. Bekende ordeverstoorders, die voorgaande jaarwisseling met de politie in contact gekomen zijn, ontvangen persoonlijk een brief. Dit is een samenwerking tussen gemeenten en politie. In deze brief wordt de jongeren gevraagd zich dit jaar niet te misdragen.

Kennen en gekend
De politie hanteert dit jaar de strategie "kennen en gekend worden", hierbij is een belangrijke rol weggelegd voor de wijkagent. Doel hiervan is om ongeregeldheden in een vroegtijdig stadium te signaleren, zo nodig bij te sturen om problemen te voorkomen.

Feestelijk en veilig
In de uitgaansgelegenheden zal de politie zich uitdrukkelijk laten zien en indien noodzakelijk ingrijpen. Daar waar mogelijk zal gebruik worden gemaakt van bewakingscamera's die in de uitgaanscentra aanwezig zijn om enerzijds incidenten in de kiem te kunnen smoren maar ook om achteraf verdachten te kunnen opsporen. Als samenwerkende partners gaan gemeentes, brandweer, ambulancedienst, Openbaar Ministerie en politie er vanuit dat de jaarwisseling feestelijk maar vooral veilig zal verlopen.

Aangifte doen op 1 januari
Op 1 januari wordt door ons korps jaarlijks meer aangiften opgenomen. Wilt u aangifte doen? Maak dan een afspraak via telefoonnummer 0900-8844. Medewerkers van het Politie Service Centrum plannen een afspraak voor u in op één van onderstaande politiebureau's, dit voorkomt wachttijden.

Op zaterdag 1 januari kunt u op de volgende bureau's aangifte doen: Arnhem (Beekstraat) 10.00-18.00 uur
Ede 09.00-17.00 uur
Elst 09.00 tot 17.00 uur
Zevenaar 09.00 tot 17.00 uur

voor nadere informatie:
Persloket Bureau Communicatie
Politie Gelderland-Midden
026 376 3053

---