Kustwachtcentrum Den Helder

Verbetering in de maritieme windverwachting van het KNMI. 16 december 2010
Windstoten voor alle scheepvaart in de kustdistricten en ruime binnenwateren worden vanaf 1 november 2010 gemeld als de windsnelheid in vlagen meer dan 10 knopen (5 meter per seconde) boven de gemiddelde windsnelheid uitkomt. Voorheen lag het criterium voor het melden van windstoten bij anderhalf maal de gemiddelde windsnelheid. Hiermee komt het KNMI tegemoet aan wensen van gebruikers in de maritieme sector.
Windwaarschuwingen voor de gemiddelde windsnelheid in de kustdistricten en ruime binnenwateren worden door het KNMI gegeven vanaf windkracht 6 (22 knopen of 11 meter per seconde). Voor de Noordzee districten worden voor de gemiddelde windsnelheid gewaarschuwd vanaf windkracht 7 (28 knopen ofwel 14 meter per seconde).
Vanaf windkracht 9 (vanaf 41 knopen ofwel 20,5 meter per seconde) wordt er zoals gebruikelijk niet apart gewaarschuwd voor windstoten. Vanuit de centrale weerkamer in De Bilt verzorgt het KNMI 24 uur per dag de weersverwachtingen en waarschuwingen voor het algemene publiek, de luchtvaart en de maritieme sector. Maritieme verwachtingen en windwaarschuwingen van het KNMI zijn te vinden op onze website en op NOS Teletekst pagina 710. Ook zijn ze te beluisteren via de marifoon (o.a. van het Kustwachtcentrum Den Helder en diverse Verkeerscentrales).