Mitros


Mitros blijft sociale huurwoningen verhuren aan lagere middeninkomens 16 december 2010
(Persberichten)

Woningbouwcorporaties die in aanmerking willen blijven komen voor staatssteun, moeten van Europa 90% van hun vrijgekomen sociale huurwoningen (woningen met een huur van maximaal EUR 652,52) toewijzen aan huishoudens met een inkomen tot EUR 33.614. Mitros is van mening dat hiermee op de krappe Utrechtse woningmarkt veel mensen tussen wal en schip dreigen te vallen. Daarom blijft Mitros huurwoningen toewijzen aan de lagere middeninkomens tot EUR 45.000.

Marien de Langen, algemeen directeur van Mitros: "Wanneer je in Limburg of Groningen woont, dan kun je met een inkomen net boven EUR 33.614 euro wel een huis kopen of een vrije sector huurwoning huren. In Utrecht heeft de grens van EUR 33.614 tot gevolg dat de mensen met de lagere middeninkomens, zoals de postbode, de agent en de verpleegster, tussen wal en schip vallen. Zij krijgen geen sociale huurwoning meer, maar andere woningen zijn in Utrecht te duur." Daarom wil Mitros zowel de mensen met de laagste inkomens (tot EUR 33.614) als de mensen met een lager middeninkomen (tot EUR 45.000) woonruimte blijven bieden. Mitros zal al haar woningen boven EUR 450 ook blijven verhuren aan woningzoekenden met een inkomen tot EUR 45.000.

Minder dan 90% toegewezen aan de laagste inkomens? Vanaf 1 januari moeten corporaties het huishoudinkomen bij woningtoewijzing toetsen. Aan het eind van het jaar wordt gekeken, hoeveel procent van haar woningen een corporatie heeft toegewezen aan de mensen die minder dan EUR 33.614 verdienen.

De kans is aanwezig, dat dan blijkt dat Mitros minder dan 90% van haar woningen heeft toegewezen aan deze groep (op dit moment is dat circa 85%). Een mogelijk gevolg is dan aan de orde in 2013. Dit betekent waarschijnlijk dat Mitros bij leningen voor nieuwbouw geen gebruik mag maken van borging door het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) en dus moet lenen tegen een hoger rentepercentage. Mitros is bereid deze `meerkosten' - hoeveel die bedragen is nu moeilijk te bepalen - voor haar rekening te nemen. Op deze manier kan Mitros de onderwijzer en andere woningzoekenden met een laag middeninkomen in de regio Utrecht blijven ondersteunen in het vinden van een huis.