Gemeente Zoetermeer

Een Leven Lang Leren in regio Zoetermeer


"Dit convenant is van papier, zorg ervoor dat het gaat leven." Drie jaar geleden gaf Ahmed Aboutaleb (destijds staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid) met deze woorden het startsein voor het project Een Leven Lang Leren in regio Zoetermeer. Tijdens de slotbijeenkomst op 13 december jongstleden bleek dat de betrokkenen Aboutalebs woorden ter harte hebben genomen.

Per 1 januari 2011 stopt het project, maar de werkzaamheden gaan gewoon door. Een Leven Lang Leren in regio Zoetermeer is een project dat valt onder de Sociaal Economische Agenda (SEA) en kende een nauwe samenwerking tussen de gemeente Zoetermeer, het UWV WERKbedrijf en ROC ID College. Op de agenda stonden onder andere het ontwikkelen van een EVC-methodiek (Ervaringscertificaat), een Leerwerkloket, nieuwe schakeltrajecten (6 gerealiseerd) en nieuwe duale programma's (20 gerealiseerd). Projectleider Wim Koster van ROC ID College kijkt dan ook tevreden terug op het bereikte resultaat.

Tijdens de slotbijeenkomst speelde ook de toekomst een belangrijke rol. Hoewel het project stopt, gaat het gedachtegoed niet verloren. Dat was een van de conclusies tijdens de slotbijeenkomst, die gepresenteerd werd door Wouke van Scherrenburg. De betrokkenen blijven werkgevers en werknemers bewust maken van de noodzaak van een leven lang leren.

Daarnaast wordt de noodzaak voor een leven lang leren (onder andere de EVC-trajecten) steeds onder de aandacht gebracht bij werkgevers, werkenden en werkzoekenden. Dit gebeurt onder andere door het Leerwerkloket, het Werkgeversservicepunt Zoetermeer (WGSP), ROC ID College, gemeente Zoetermeer, Samenwerking Onderwijs en bedrijfsleven (SOB) en het UWV WERKbedrijf. Alleen door structureel aandacht te blijven besteden aan een leven lang leren kan Zoetermeer zijn positie binnen de aantrekkelijke arbeidsregio Haaglanden handhaven.