Gemeente 's-Hertogenbosch

16-12-2010
Winnaar DOE-geld prijsvraag 2010 én installatie jongerenambassadeurs

Foto jongerenambassadeurs De gemeente wil graag goede initiatieven van jongeren ondersteunen. Jongeren met een goed idee kunnen daarom bij de gemeente DOE-geld aanvragen. Bovendien organiseert de gemeente elk jaar een prijsvraag. Wie het beste idee bedenkt, vóór en door jongeren, wint EUR10 000,-. Deze prijs gaat dit jaar naar "Maak je Move". Dit idee komt van een aantal jongeren: Kelly en Melanie Schetters, Gillian Passon en Maud-Sarah Verwegen.

Zij willen een platform oprichten, waarmee ze jongeren bij elkaar brengen die interesse hebben in milieubewustzijn, duurzaamheid, leefomgeving en creativiteit. Vanuit dit platform willen zij "Do it Yourself" workshops organiseren op verschillende locaties, waarin jongeren zelf dingen leren maken van natuurlijke/gerecycelde materialen vanuit een duurzame, eerlijke kijk op de wereld. Zo denken zij aan een workshop "Seedbombs" maken, je eigen pizza oven bouwen en de "makkelijke moestuin".

Motivatie jury
De DOE-jury vond de aanvraag ontzettend leuk, goed en leerzaam. Bovendien sprak het de jury aan dat er meerdere activiteiten georganiseerd worden op verschillende plekken, om zo veel mogelijk jongeren kennis te laten maken met milieubewustzijn, duurzaamheid en leefomgeving. Samen met de jongerencontactambtenaar van de gemeente gaan zij nu kijken hoe zij hun initiatief zo goed mogelijk kunnen gaan uitvoeren.

Enthousiaste ambassadeurs
Tijdens dezelfde avond installeerde de wethouder officieel elf nieuwe jongerenambassadeurs. Ze komen van drie verschillende middelbare scholen: Stedelijk Gymnasium, Ds Pierson College en het Hervion. Sinds vorig jaar mag het ambassadeurschap voor deze jongeren als maatschappelijke stage dienen. De jongerenambassadeurs zijn er om jongeren te betrekken bij de gemeente. Zij zullen aanwezig zijn op activiteiten voor en door jongeren. Bovendien gaan alle jongerenambassadeurs samen twee activiteiten in 2011 organiseren. Daarnaast kiezen zij een tweede taak. Dat kan zijn het lidmaatschap van de DOE-jury, jongerenjournalist voor de website www.xshero.nl of actief zijn in Y.I.P. (Young and Interested in Politics). Naast scholieren, zijn er dit jaar ook een aantal studenten actief als ambassadeur.

Meer informatie
Wie interesse heeft in de jongerenambassadeurs en het DOE-geld kan kijken op www.xshero.nl. Ook kun je direct contact opnemen met jongerencontactambtenaar Jennifer Artz, via telefoonnummer (073) 651 96 16 of e-mail j.artz@s-hertogenbosch.nl.