Innovatie Nederlandse scholieren mogelijk baanbrekend in Ghana

16/12/2010 15:49

NWP - Stichting Netherlands Water Partnership

De winnaars van de wedstrijd Knappe Waterhoofden 2010 gaan hun innovatieve project uitvoeren in Ghana! Evelien van Zwol, Lianne Siemensma en Wouter van der Wal van Openbare Scholengemeenschap Sevenwolden uit Heerenveen hebben namens Nederland deelgenomen aan de Stockholm Junior Water Prize. Ze wonnen niet, maar kregen wel een gouden kans: ITT, Black & Veatch en Water for People boden aan om het drietal een jaar lang te ondersteunen bij het verder ontwikkelen van hun project én om hun project daadwerkelijk uit te voeren. En wel in Ghana, in samenwerking met de Ghanese scholieren die ook deelnamen aan de Stockholm Junior Water Prize. Inmiddels hebben ook Wetsus en Plan Nederland hun steun aangeboden door onderzoeksfaciliteiten ter beschikking te stellen en inhoudelijke expertise te bieden.

Knappe Waterhoofden is de Nederlandse waterwedstrijd die als voorronde geldt voor deelname aan de Stockholm Junior Water Prize. Scholieren uit de bovenbouw van Havo en VWO worden uitgedaagd innovatieve oplossingen te bedenken voor actuele watervraagstukken. Knappe Waterhoofden wordt ieder jaar op initiatief van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en het Netherlands Water Partnership georganiseerd.

De Nederlandse scholieren ontwikkelden een waterpomp voor de desinfectie van water met behulp van ozon radicalen, waarbij ozon wordt opgewekt door een piëzoelement. Het unieke aan dit project is dat de technologie niet alleen het water zuivert, maar ook de vervuilde jerrycans. Ned Breslin, algemeen directeur van Water for People, wordt geïnspireerd door jongeren met goede ideeën en heeft veel vertrouwen in dit project. "Deze waterpomp kan een oplossing zijn voor de problemen waar Water for People dagelijks tegenaan loopt in gebieden met een schaarste aan schoon drinkwater".

In de komende maanden werken de scholieren aan een verdere verbetering van de waterpomp, dat nauwgezet wordt gevolgd door Jim Clark, vice-directeur van Black & Veatch. Op 10 januari vertrekken Eveline, Lianne en Wouter naar Ghana waar de waterpomp in gebruik zal worden genomen. Samen met de Ghanese scholieren presenteren zij hun ervaringen tijdens de World Water Week in augustus 2011.

ITT sponsort de Stockholm Junior Water Prize al 15 jaar. "Dit is waar het allemaal om draait: het samenbrengen van een nieuwe generatie waterleiders met nieuwe ideeën", zegt Bjorn van Euler, directeur bedrijfsfilantropie bij ITT. "De daadwerkelijke uitvoering van deze projecten is een belangrijke stap voor de Stockholm Junior Water Prize; het laat zien hoe scholieren bijdragen aan een duurzamere wereld voor iedereen."

De ervaringen van de scholieren zijn te volgen op http://stockholm.waterkanaal.nl.