GroenLinks


GroenLinks wil onmiddellijke bouwstop kolencentrales

De vergunningen voor nieuwe kolencentrales in Nederland zijn in strijd met Europese regelgeving. Dat zegt de advocaat-generaal van het Europese Hof van Justitie. GroenLinks wil dat de bouw van kolencentrales in de Eemshaven en op de Maasvlakte per direct wordt gestopt. GroenLinks stelt dit woensdagmiddag nog aan de orde in een debat met de staatssecretaris van Milieu.

"Die kolencentrales worden op dit moment gebouwd. GroenLinks is altijd tegen nieuwe kolencentrales geweest, maar we krijgen nu dus gelijk. Door de bouw van nieuwe centrales gaat Nederland te veel schadelijke stoffen uitstoten. Dat is niet alleen een ramp voor het milieu, maar ook voor mensen. Die schadelijke stoffen verhogen de kans op longziektes", zegt GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren.

Het advies van de advocaat-generaal wordt vrijwel altijd opgevolgd door het Europese Hof van Justitie. De Nederlandse Raad van State moet de uitspraak van het Hof vervolgens opvolgen.

Van Tongeren: "Natuurlijk moet de definitieve uitspraak nog komen, maar elke dag dat er aan die kolencentrales wordt verder gebouwd is er één te veel. In afwachting van de officiële uitspraak van de Raad van State en het Europese Hof, moet de bouw daarom per direct worden stilgelegd."