Nederlandse Orde van Advocaten

'Zeeffunctie' Juridisch Loket vergroten

Tatiana Scheltema
De Orde, vFAS, VSAN, VSAA, en de Adviescommissie Vreemdelingenrecht plaatsen kanttekeningen bij de voorgenomen wijzigingen in de regeling voor de eigen bijdrage van rechtzoekenden. Rechtzoekenden die eerst langs het Juridisch Loket (JL) gaan, zullen 50 euro minder eigen bijdrage gaan betalen.
De wijzigingen zijn erop gericht om de `zeeffunctie' van het JL te vergroten. Daarmee is niks mis, meent de Orde, maar nu ontbreken degelijke protocollen voor de doorverwijzing naar andere instanties. Orde en vFAS zien daarbij niet in waarom rechtzoekenden in familierechtelijke procedures ook langs het JL zouden moeten. Gezien de verplichte procesbijstand lijkt dat, net als in vreemdelingen- en strafzaken, een onzinnige omweg.
Advocaten bestrijden daarnaast de suggestie dat zij nodeloze procedures zouden entameren en onvoldoende wijzen op alternatieve geschiloplossingen als mediation. Ook vindt de Orde dat ten onrechte wordt gesuggereerd dat de vergoeding van 112 euro per punt niet in verhouding staat tot de geleverde inspanning. De Orde wijst erop dat het veelal gaat om forfaitaire bedragen en dat het incassorisico voor het innen van de eigen bijdrage van de cliënt al geheel bij de advocaat ligt.

---