Doorbraak in aansprakelijkheid bestuurder BV

16/12/2010 14:55

FNV Zelfstandigen Bouw

"Een doorbraak in de aansprakelijkheid van de bestuurder van een BV", zegt voorzitter Charles Verhoef van FNV Zelfstandigen Bouw. Hij prijst de Rotterdamse kantonrechter die de bestuurder van een failliete BV heeft veroordeeld tot betaling aan een zzp'er, lid van FNV ZBo. De rechter zegt in zijn vonnis dat de bestuurder al maanden eerder wist van betalingsproblemen. Desondanks gaf hij een zelfstandige spackspuiter een opdracht. Verhoef: "Hij legde alle risico's bij de spackspuiter; die kon fluiten naar zijn geld. Wat de klant betaalde, stak hij in eigen zak. En op de dag dat de spackspuiter hoorde dat de BV failliet was, stond er op hetzelfde adres een soortgelijke BV ingeschreven."

"Deze uitspraak betekent een wapen in de strijd tegen BV's die het met betaling niet zo nauw nemen", vindt Charles Verhoef van FNV ZBo. "We lopen er vaker tegenaan dat leden vakwerk hebben geleverd maar dat opeens niet betaald krijgen. Dit is niet de eerste keer dat de bestuurder van de BV dan alweer zaken doet onder de vlag van een nieuwe BV."

De incassoprocedure van FNV ZBo liep erop stuk dat de BV 'leeg' was. Verhoef: "Terwijl er ondertussen dus op hetzelfde adres een nieuwe BV aan het werk was! Met dezelfde bestuurder en dezelfde werkzaamheden! Daarop hebben we de bestuurder van de failliete BV persoonlijk aangesproken." Met succes. De bestuurder van de failliete BV moet de spackspuiter niet alleen 3900 euro voor zijn werk betalen, maar ook zo'n 700 euro aan kosten, alles met rente. Verder komt een groot deel van de proceskosten voor rekening van de bestuurder.





http://www.fnvzbo.nl


Noot voor de redactie:

VOOR DE REDACTIE,