Uit de bijstand door empowerment

16/12/2010 14:56

MOVISIE

Re-integratie van bijstandscliënten naar betaald of onbetaald werk lijkt onbereikbaar. Met de traditionele aanpak verdwalen cliënten in het doolhof van institutionele gangen van de Sociale Dienst. Maatschappelijke Activeringscentra (MAC's) pakken het anders aan. In het MAC vinden mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt hun talenten en kracht terug. Dit blijkt uit het onderzoek Inzicht in eigen kracht. De werking van empowerment in Maatschappelijke Activeringscentra.

De Leidse onderzoekers Henk Wagenaar en Corine Balder-van Seggelen deden onderzoek bij vijf Maatschappelijke Activeringscentra. Zij laten zien dat het principe van empowerment zoals het in deze centra wordt toegepast, de deelnemers weer in beweging brengt. Dit gebeurt vooral door deelnemers elkaar te laten helpen. Mensen krijgen er meer zelfvertrouwen en gevoel voor eigenwaarde door. Dat maakt ambities en krachten los die leiden tot nieuwe initiatieven en perspectieven.

Traditionele re-integratieaanpak demoraliseert

De aanpak van de MAC's is ontwikkeld door de Amsterdamse RadarGroep en wordt in steeds meer Nederlandse gemeenten toegepast. Wagenaar en Balder-van Seggelen vergeleken het initiatief met de traditionele re-integratieaanpak die zij eerder onderzochten in de gemeente Leiden. Daaruit bleek onder andere dat cliënten die langdurig in de bijstand zitten door de traditionele re-integratieaanpak gedemoraliseerd raken. Ze glijden daardoor steeds verder af. De RadarGroep claimt dat deelnemers aan een MAC worden empowered en dat dit bijdraagt aan re-integratie. De onderzoekers hebben aan de hand van wetenschappelijke inzichten gekeken of mechanismen die tot empowerment leiden in het MAC worden toegepast en of deze mechanismen ook werken. Zij concluderen dat de MAC's in ieder geval op korte termijn een positief resultaat boeken. Nader onderzoek is nodig om de effecten op lange termijn te onderzoeken.

Empowerment past binnen de Wmo

Op het terrein van maatschappelijke activering en arbeidsre-integratie vormen MAC's een belangrijke innovatie die aanluit op een lange traditie in de sociale sector. De onderzoekers zien voor de MAC's goede mogelijkheden in de aansluiting met de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De hoofddoelstelling van de Wmo is dat iedereen kan meedoen in de maatschappij en dat burgers elkaar helpen. Het MAC sluit daar naadloos bij aan.

Inzicht in sociale interventies

Inzicht in eigen kracht is het vijfde onderzoek in een reeks onderzoeksrapporten van het onderzoeksprogramma 'Inzicht in sociale interventies' van MOVISIE. Binnen het programma zijn er studies op het terrein van vrijwilligerswerk, mantelzorg, activering, het tegengaan van radicalisering en vermaatschappelijking. Steeds staat de vraag centraal of in de sociale sector toegepaste 'methoden' werken.





http://www.movisie.nl