Verloskundigen zetten stap tegen babysterfte

16/12/2010 15:00

Microware Automatisering

Rotterdam (15 december 2010) - In samenwerking met het RIVM, Nictiz en de koepelorganisaties heeft Onatal, het meestgebruikte EPD (Elektronisch Patiënten Dossier) binnen de eerstelijns lijns verloskunde, als eerste binnen de perinatale ketenzorg de uitwisseling van dossiergegevens gerealiseerd. Deze digitale uitwisseling is van groot belang voor het verbeteren van de communicatie in de keten van de perinatale zorg. Door dit systeem kan er grondig en doeltreffend onderzoek worden gedaan naar ondere andere het hoge babysterfte cijfer binnen Nederland.

De Tweede Kamer sprak eerder dit jaar nog haar zorg uit over de samenwerking tussen verloskundigen en gynaecologen. Met deze ontwikkeling zijn de verloskundigen de eersten die concreet actie ondernemen om deze samenwerking te verbeteren.

Door dossiergegevens goed te registreren en aan te leveren ten behoeve van onderzoek levert Onatal een grote bijdrage aan het verbeteren van de kwaliteit van zorg vanuit de eerste lijn. De uitwisseling beperkt zich niet tot de basale cliëntgegevens, maar gaat met name in op de zorginhoudelijke en medische details. Zo kan er doeltreffender onderzoek gedaan worden en kunnen de gegevens op een meer gestructureerde manier worden overgedragen. Het ter beschikking stellen van persoonlijke informatie geschiedt alleen met expliciete toestemming van de cliënt. Zonder deze toestemming worden er geen gegevens verstrekt aan andere partijen.

De koppeling van gegevensbestanden vermindert de administratieve handelingen die nu verricht worden door zorgverleners, waardoor er meer tijd beschikbaar komt voor het leveren van zorg.

Dankzij deze uitwisseling kan het merendeel van de verloskundigen in Nederland volledig geautomatiseerd relevante onderdelen van de uitvoerige verslaglegging in de dossiers van Onatal aanleveren voor onderzoek. Hieraan is, vanuit het Spirit-project, een nauwe samenwerking voorafgegaan met instanties als het RIVM, Perinatale Registratie Nederland (KNOV, NVOG, LHV en NvK), de Landelijke Vereniging van Entadministraties, Nictiz (Nationaal ICT Instituut in de Zorg) en vele specialisten op het gebied van medische gegevensuitwisseling.

De digitale koppeling is gebaseerd op de internationale standaard HL7 versie 3 en wordt beveiligd met behulp van UZI middelen (Unieke Zorgverlener Identificatie), dé standaard voor beveiliging van gegevens binnen de zorg.

Over MicroWare Automatisering

Onatal maakt deel uit van MicroWare Automatisering BV, een adviesbureau dat gespecialiseerd is in de ontwikkeling van software voor eerste lijns verloskundigen. In 1985 ontwikkelde Microware Automatisering het eerste product uit de MicroNatal reeks, die nu met de 4e generatie de naam Onatal heeft gekregen. Microware Automatisering beschikt over een hoog kennisniveau, opgebouwd in 25 jaar expertise en bedient ruim 65% van alle verloskundigen in Nederland.





http://www.onatal.nl