Prins Bernhard Cultuurfonds steunt belangenvereniging Publiek

16/12/2010 15:21

Stichting Prins Bernhard Cultuurfonds

Amsterdam, 16 december 2010. Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft besloten om Publiek een bijdrage te geven. Dit stelt de eerste echte landelijke belangenvereniging voor cultuurconsumenten in staat een vliegende start te maken.

Publiek is de vereniging die opkomt voor het belang van alle cultuurliefhebbers in Nederland. Om gezamenlijk een vuist te kunnen maken en hun stem in de debatten over de waarde en betekenis van cultuur te kunnen laten horen. Voor de vijf miljoen mensen die theaters en festivals bezoeken, voor de miljoenen amateurkunstenaars, bibliotheek- en museumbezoekers, filmliefhebbers en musicalfans. Heel veel Nederlanders doen enorm hun best voor hun eigen orkest of vriendenvereniging, stoppen ieder vrij uurtje in hun koor, fanfare of toneelvereniging. Deze groepen zijn versnipperd en niet georganiseerd en daarom klinkt hun stem in de debatten over de waarde en betekenis van cultuur nauwelijks.

Vier grote particuliere fondsen

Het Prins Bernhard Cultuurfonds vindt het belangrijk dat de cultuurconsument zich laat gelden; onafhankelijk van overheid en cultuursector. Niet alleen in het publieke debat maar ook bij beleidsontwikkeling en de aanstaande herziening van het cultuurbeleid. Daarom heeft het fonds besloten dit particuliere initiatief op weg te helpen met een bijdrage. De VandenEnde Foundation, SNS REAAL Fonds en VSBfonds hebben eveneens besloten een bijdrage aan Publiek te geven.

Publiek is verheugd over de bijdrage van de fondsen en hoopt dat alle cultuurliefhebbers van Nederland zich aanmelden als lid (www.publiek.nl). Uiteindelijk zal het aantal leden het bestaansrecht en het succes van de vereniging bepalen.

Over het Prins Bernhard Cultuurfonds

Het Prins Bernhard Cultuurfonds stimuleert cultuur en natuurbehoud in Nederland - op grote en op kleine schaal. Bijzondere initiatieven, bevlogenheid en talent moedigt het fonds aan met financiële bijdragen, opdrachten, prijzen en beurzen. Door actieve fondsenwerving en inkomsten uit loterijen kan het fonds jaarlijks ruim 3.500 projecten en personen ondersteunen. Met een landelijk fonds en twaalf provinciale afdelingen is het Cultuurfonds een van de grootste particuliere cultuurfondsen van Nederland. In 2010 bestaat het Prins Bernhard Cultuurfonds 70 jaar.





http://www.cultuurfonds.nl