Uitgeverij Bert Bakker

Zowel Zadie Smith als Rens Bod gekozen tot Beste boeken 2010 in De Groene Amsterdammer

Rens Bod - De vergeten wetenschappen. Een geschiedenis van de humaniora Zadie Smith - Ik heb mij bedacht In kerstnummer van De Groene Amsterdammer sieren zowel Ik heb mij bedacht van Zadie Smith als Rens Bod's De vergeten wetenschappen de lijst van Beste Boeken van 2010.

Over Zadie Smith schrijft het weekblad: 'een kordaat middel tegen elke onverhoopte decemberdip'.

En ook Rens Bod wordt uitvoerig geprezen, Rob Hartmans noemt het 'een ongelooflijk rijk, mooi en gewaagd boek'. Van hem kwam afgelopen najaar het boek De vergeten wetenschappen. Een geschiedenis van de humaniora uit.

De essaybundel Ik heb mij bedacht is in 2010 verschenen. Of het nu gaat over literatuur, de Oscaruitreiking, liefde, feminisme, Barack Obama, filosofie, reizen, kunst of Katharine Hepburn: bij alles waar Zadie Smith over schrijft, weet ze te verrassen door haar unieke gedachtegang en haar onvergelijkbare stijl.
Gedreven door nieuwsgierigheid en met een vlijmscherp gevoel voor humor nodigt Smith de lezer in Ik heb mij bedacht uit om door haar scherpzinnige ogen mee te denken over zowel persoonlijke als culturele onderwerpen. Voor Zadie Smith is een essay meer dan een column met meningen; het is een vrijplaats waarin ze zonder verplichtingen durft na te denken.
Met Ik heb mij bedacht bewijst Zadie Smith een van de belangrijkste schrijvers van dit moment te zijn. Het boek is een waar geschenk voor lezers en schrijvers.

Rens Bod schreef De vergeten wetenschappen. `Alfa's schrijven de geschiedenis, maar bèta's máken de geschiedenis,' liet minister Plasterk zich eens ontvallen. Deze uitspraak illustreert hoe onzichtbaar doorbraken in de alfawetenschappen zijn. Panini, Valla, Scaliger, Bopp en Benjamin zijn niet bekend bij het grote publiek. Toch hebben hun ontdekkingen de wereld veranderd.
Hoewel er zelden sprake is van wetten, zijn er wel verbanden, structuren en regels te vinden in taal, literatuur, muziek en kunst. In dit boek laat Rens Bod zien hoe vanaf de Oudheid alfawetenschappers uit India, China, Afrika en Europa zijn omgesprongen met hun materiaal en welke patronen zij hebben gevonden. Hun bevindingen hebben de maatschappij ingrijpend beïnvloed: de ontdekking van een grammatica voor het Sanskriet leidde tot de eerste programmeertalen, de ontdekking van harmonische samenklanken resulteerde in het ooit dominante wereldbeeld `de harmonie der sferen'. De zeventiende-eeuwse ontdekking dat er farao's leefden vóór de Schepping mondde uit in de Verlichting, terwijl de ontdekking dat talen aan elkaar verwant zijn de genetica inluidde. Kortom, als er één patroon naar boven komt, is het dat alfawetenschappers geschiedenis maken, net als bèta's, en deze nog schrijven ook.