Dienstenbond CNV

Nieuws

16 december 2010

Albert Heijn negeert uitgestoken hand CNV Dienstenbond

Cruciaal overleg bonden en Albert Heijn levert niets op

CNV Dienstenbond is tot het uiterste gegaan om verdere escalatie van het conflict met AH te voorkomen. Wij willen graag tot goede resultaten komen. Het liefst via overleg en slechts in uiterste noodzaak door actie te voeren. De handreiking die CNV Dienstenbond daarbij heeft aangeboden bestaat uit de volgende onderdelen:


1. een cao van 12 maanden.

2. een loonsverhoging van 2%.

3. 150 contracten voor bepaalde tijd omzetten in vaste contracten.
4. een werkgelegenheidsgarantie.

5. garantie voor het behoud van arbeidsvoorwaarden voor alle huidige medewerkers.

Wij vinden dat wij hiermee tot het uiterste zijn gegaan om tot een oplossing en goed verdedigbaar resultaat te komen. Dat AH hier niet op in is gegaan is onbegrijpelijk. Voor CNV Dienstenbond geldt namelijk ook nog steeds dat wij samen met AH afspraken willen maken over een gezamenlijke toekomst. CNV Dienstenbond begrijpt best dat AH meer flexibiliteit nodig heeft, daarom zijn we serieus bereid om te kijken naar de flexibiliteitbehoefte van AH. Maar tegelijkertijd moet er geïnvesteerd worden in vaste medewerkers. Dat betekent dus ook afspraken maken over een organisatie waarin medewerkers plezier hebben in het werk doordat zij betrokken worden bij veranderingen, zeggenschap hebben over het werk en werktijden, verantwoordelijkheid, vertrouwen en waardering krijgen en waarbij geïnvesteerd wordt in loopbaanbeleid en werkzekerheid.

Acties?
CNV Dienstenbond zal leden die actie voeren ondersteunen. Houd nieuwsbrieven in de gaten of informeer bij onze kaderleden om op de hoogte te blijven van acties. Elke werknemer in Nederland heeft het recht in actie te komen als de vakbond daartoe oproept. Je werkgever heeft niet het recht om je hiervoor te straffen met sancties. Intimidatie en bedreiging is uit den boze. Het is de werkgever wettelijk verboden om vervangend personeel in te zetten om het werk te doen. Als hij dat toch probeert, schakelen wij de Arbeidsinspectie in en krijgt AH een boete. Uitzendbureaus worden op de hoogte gebracht van de acties en mogen hiervoor geen personeel leveren. Als je in actie bent, hoef je geen overwerk te doen.