Dienstenbond CNV

Nieuws

16 december 2010

Overleg sociaal plan Achmea van start

Op 13 december jongstleden heeft het eerste verkennende overleg plaatsgevonden over het sociaal plan Achmea. Uitgangspunt voor iedereen is het huidige Sociaal Plan en het bemiddelen van werk naar werk. Helaas zijn er ook een aantal punten, die ons verdeeld houden.

Punten waarover de meningen tussen de CNV Dienstenbond, de collega-vakorganisaties en Achmea nog verdeeld zijn, zijn: o Achmea wil de afspraak maken dat als medewerkers niet meegewerkt hebben aan hun employability, dat gevolgen heeft als zij boventallig worden (bijv. een kortere herplaatsingstermijn of lagere vergoeding). CNV Dienstenbond heeft gezegd hierop tegen te zijn. Omdat het ook niet past bij de volwassen arbeidsverhoudingen en vernieuwend werkgeverschap (met aandacht voor de medewerkers), die Achmea zegt na te streven; o Achmea wil de lengte van de herplaatsingstermijn differentiëren en daarbij betrekken maatregelen om het vrijwillig vertrek te stimuleren. Vakorganisaties hebben aangegeven dat de herplaatsingstermijn niet gewijzigd hoeft te worden, omdat als medewerkers minder maanden nodig hebben dat toch wel kan. Bovendien vinden de vakorganisaties dat Achmea er zelf (financieel) baat bij heeft als medewerkers vrijwillig vertrekken.
o Met betrekking tot de zilverpool hebben CNV Dienstenbond en de collega-vakorganisaties aangegeven dat zij die willen laten doorlopen tot 65 jaar (in plaats van 63 jaar), omdat medewerkers anders financieel in de knel komen. Bovendien bespaart Achmea op die manier op tijdelijk werk en is het goed voor het imago van Achmea om ouderen aan het werk te houden. Achmea geeft aan dat zij omdat het kostenverhogend werkt,de eindleeftijd willen houden op 63 jaar. o Wij willen graag het woord kopadviesaanvraag bij de werkingssfeer schrappen. Het Sociaal Plan moet van toepassing zijn als er een adviesaanvraag ligt. Achmea heeft zich hierover nog niet duidelijk uitgesproken.
o Bij beëindiging van de arbeidsovereenkomst wordt nu de WW-uitkering afgetrokken van de beëindigingsvergoeding. Vakorganisaties hebben aangegeven dat dit niet de bedoeling is. Achmea houdt hieraan nog vast. o Ook hebben wij aangegeven dat voor de medewerkers van Agis wat ons betreft de wachtgeldregeling en de garantieafspraken met betrekking tot werkgelegenheid en standplaats overeind blijven. Achmea heeft hierop nog niet gereageerd.

In de loop van januari 2011 gaan wij met Achmea overleggen over deze heikele punten. Zolang er overlegd wordt loopt het oude Sociaal Plan door.

Graag vernemen wij van u wat u van de opstelling van Achmea vindt. U kunt vragen en opmerkingen sturen naar uw bestuurder Ike Wiersinga (i.wiersinga@remove-this.cnvdibo.nl)