Dienstenbond CNV

Nieuws

16 december 2010

Eindbod werkgevers voor cao Elektrotechnische Detailhandel

Het heeft een hele tijd geduurd. De onderhandelingen voor een nieuwe cao Elektrotechnische Detailhandel (ETD), die hebben plaatsgevonden in november, hebben een resultaat opgeleverd. Er is voor gekozen om een cao af te spreken waarin op dit moment alleen afspraken zijn gemaakt over een loonsverhoging. CNV Dienstenbond vindt het belangrijk dat er een cao tot stand komt. Het is immers al lange tijd geleden dat de vorige cao is afgelopen. Nu ligt er een loonbod van werkgevers op tafel waarover de leden van CNV Dienstenbond hun mening mogen geven. Maak gebruik van deze mogelijkheid!

Wat ging er aan vooraf?
Zoals jullie wellicht nog weten is de cao ETD afgelopen op 1 januari 2009. Daarna zijn verschillende overleggen geweest, maar konden werkgevers en CNV Dienstenbond het niet eens worden over de loonsverhoging.
De tijd verstreek en er was nog geen nieuwe cao. Dit najaar werden de agenda's gepakt en afspraken gemaakt om te onderhandelen over een nieuwe cao.
Al gauw bleek dat werkgevers belang hechten aan de totstandkoming van een nieuwe cao en het liefst snel tot afspraken wilden komen. De voorstellenbrief van werkgevers en de voorstellenbrief van CNV Dienstenbond vertoonde grote verschillen.
Tijdens het overleg is toen besloten door de gezamenlijke bonden en werkgevers, dat we tot overeenstemming wilden komen over de loonsverhoging en op korte termijn uitgebreid willen praten over diverse onderwerpen. Hierbij moet je denken aan inzet personeel, combinatie werk-privé, flexibiliteit, toeslagen enz. Dit overleg staat gepland voor het voorjaar. Vanzelfsprekend zijn suggesties van werknemers welkom!

Eindbod
Er is toch nog lange tijd gesproken over de loonsverhoging. Werknemers in de branche hebben over de jaren 2009 en 2010 geen loonsverhoging gehad. Veelal wordt dit gecompenseerd met een eenmalige uitkering. In het eindbod van werkgevers is er voor gekozen om de structurele loonsverhoging extra te verhogen. De verhoging wordt dan 2,1 procent per 1 februari 2011.
Nu is het aan de leden van CNV Dienstenbond om hierover hun stem uit te brengen.

Wel of geen cao
De afgelopen periode heeft weer eens duidelijk gemaakt hoe belangrijk het is dat alle bedrijven in de branche dezelfde (minimale) arbeidsvoorwaarden hanteren voor hun personeel. In de periode dat de cao niet voor iedereen van toepassing is, zijn er werkgevers die de afspraken in de cao voor (nieuw) personeel niet nakomen. Een voorbeeld is dat het toekennen van een functiejaar niet wordt gegeven. Ook worden medewerkers niet ingeschaald in een functie, met bijbehorend salaris, maar wordt alleen een brutosalaris afgesproken.

Mocht u vragen hebben naar aanleiding van deze nieuwsbrief dan kunt u contact opnemen met uw bestuurder, Kitty Huntjens. Zij is bereikbaar via telefoonnummer 040-2116674 of via e-mail k.huntjens@cnvdibo.nl.