Gemeente Tilburg

Persbericht
16 december 2010

Zorg voor 0 tot 19 jarigen in één hand

Zorg voor 0 tot 19 jarigen in één hand

Op 1 januari 2012 komt de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) van 0 tot 4 jarigen (Consultatiebureau's) in handen van de GGD, regio Hart voor Brabant. Dit besluit heeft het college afgelopen dinsdag genomen. Het zal binnenkort in de commissie Maatschappij worden besproken. Deze operatie zal voor de gemeente minimaal budgettair neutraal verlopen. De verantwoordelijkheid voor de hele groep van 0 tot 19 jaar: dus baby's, kleuters, peuters en pubers komt met dit besluit onder de papaplu van de GGD. Dat maakt een einde aan de subsidierelatie die de gemeente met Thuiszorgorganisatie Thebe op dit gebied (zorg voor 0 tot 4 jaar) onderhield. Gemeenten hopen met de JGZ een belangrijk instrument in handen te hebben voor het uitvoeren van hun preventief jeugdbeleid.

Meer slagkracht

Marieke Moorman, wethouder Onderwijs en Jeugd: "Zeker voor Thebe, een zware beslissing. Dat realiseren wij ons terdege. Maar gezien alles waarmee jongeren vandaag de dag te kampen hebben, is het belangrijk om bepaalde problemen zo vroeg mogelijk bij de kop te pakken. Eén uitvoeringsorganisatie vergemakkelijkt dat. Want hoe meer verschillende clubs er verantwoordelijk zijn voor verschillende leeftijdsgroepen, hoe beperkter de visie en slagkracht is." In de nieuwe situatie wordt die kans kleiner.

Aard problemen vraagt andere benadering

Waarom is de overstap naar één integrale jeugdzorg nou goed? De JGZ vormt in feite de spil in de preventieve zorg voor jeugd. JGZ is verantwoordelijk voor signalering en inschatting van zorgbehoeften, screening en vaccinatie, het bieden van opvoedondersteuning tot het toeleiden naar een passend hulpaanbod. De gemeente is van mening dat de aard van de hedendaagse gezondheidsrisico's zoals psychosociale problematiek, obesitas, verslaving en seksueel onaangepast gedrag vraagt om een andere benadering. Ook zijn er allerlei groepen in de samenleving die een steeds grotere gezondheidsachterstand oplopen. Deze groepen worden nog onvoldoende effectief bereikt. Kortom, er is behoefte aan een veranderende oriëntatie. Een die meer gericht is op risicogroepen. Ook is er een behoefte aan vernieuwing van de zorg. Om deze slag te maken en om de JGZ op maat te positioneren binnen het jeugdbeleid, gaan gemeenten en uitvoeringsorganisaties gezamenlijk optrekken. Gemeenten gaan hun opdrachtgeverschap via een programma van eisen ook sterker invullen.

Versnipperde uitvoering

Op dit moment wordt de Jeugdgezondheidszorg in de GGD regio Hart voor Brabant versnipperd uitgevoerd. De zorg voor 4 tot 19-jarigen wordt uitgevoerd door de GGD Hart voor Brabant en die voor 0 tot 4-jarigen wordt uitgevoerd door de drie thuiszorgorganisaties Pantein, Thebe en Vivent.

Het huidige besluit tot inpassing bij de GGD komt niet zomaar uit de lucht vallen. Het is het gevolg van een brede bestuurlijke discussie die in 2009 over het gemeentelijke jeugdbeleid plaatsvond. Toen al viel de beslissing om alles bij één organisatie onder te brengen. Overigens lag de verantwoordelijkheid voor de 4 tot 19 jarigen toen al bij de gemeenten. In 2003 gingen ook de middelen en bevoegdheden voor de zorg van 0 tot 4 jarigen over naar de gemeenten. Die middelen waren afkomstig vanuit de AWBZ. In Tilburg bleef Thebe in 2003 de uitvoering van de zorg van 0 tot 4 jarigen wel voor haar rekening nemen. Tot nu.

Zonder knip

Zoals gezegd had de wetgever met het samenbrengen van de bevoegdheden over de gehele JGZ bij gemeenten een duidelijke bedoeling. En dat is het verbeteren van de samenwerking en afstemming tussen de 0- tot 4-jarigen zorg en de 4 tot 19-jarigen zorg. Het uitgangspunt hierbij was één doorgaande lijn van zorg, zonder knip. Met andere woorden: één integrale JGZ. Ook de andere 27 gemeenten in deze GGD regio gaan in deze periode dit zelfde besluit nemen.

---