Provincie Limburg

Nieuws en persberichten

Provincie doet mee in aanpak wijk Brukske Venray Gezamenlijk persbericht van de Provincie Limburg, de gemeente Venray en Wonen Limburg

In het Provinciehuis is vandaag een samenwerkingsovereenkomst getekend over de verdere aanpak van de woonwijk Brukske in Venray. De Provincie gaat de gemeente Venray en woningcorporatie Wonen Limburg helpen bij de uitvoering van het Masterplan Brukske. De totale geraamde investering bedraagt enkele tientallen miljoenen euros. De Provincie heeft 1,5 miljoen gereserveerd in haar begroting 2010.

De samenwerkingsovereenkomst werd ondertekend door gedeputeerde Noël Lebens, wethouder Twan Jansen van Venray en Hassan Najja, directeur kantoor Venray van Wonen Limburg.

Het Masterplan Brukske is in 2007 in samenwerking met alle partijen in het Brukske opgesteld en door de raad vastgesteld. In dat Masterplan zijn de doelstellingen opgenomen om de wijk in de komende 10 jaren verder te ontwikkelen, zowel in fysiek als in sociaal opzicht. Het verbeteren van de leefbaarheid en de veiligheid spelen daarbij een belangrijke rol. Wonen Limburg en de gemeente hebben eerder al afspraken gemaakt om samen te werken aan de uitvoering daarvan. Begin dit jaar heeft ook de Provincie de intentie uitgesproken daaraan een bijdrage te willen leveren.

De wijk Brukske met ruim 5000 inwoners staat in de top 12-wijken in het kader van de Limburgse wijkenaanpak. De Provincie ondersteunt de aanpak van deze wijken in het bijzonder. Niet alleen qua kennis en kunde maar ook in financiële zin," zegt gedeputeerde Noël Lebens.

Wethouder Twan Jansen, portefeuillehouder voor het Masterplan Brukske, is enthousiast. Als gemeente willen wij samen met Wonen Limburg van het Masterplan een succes maken. Hoe meer partijen zich samen met ons willen inzetten voor de realisatie, hoe beter. Het Rijk heeft ook al 1 miljoen beschikbaar gesteld en het is fantastisch dat ook de Provincie gaat meehelpen.

Ook directeur Hassan Najja van Wonen Limburg onderschrijft dat. Hij vult verder aan: Ik ben bijzonder blij voor de inwoners van Brukske. We waren al goed op weg naar een Brukske Mooi Anders. Maar deze samenwerking geeft extra energie aan iedereen die bezig is om het Masterplan tot een succes te maken.

Wonen Limburg gaat ruim de helft van alle 2000 woningen in de wijk verbeteren. Dit jaar is al een start gemaakt met de Bach- en Mozartflats. In de gemeentelijke plannen voor het centrumgebied is een nieuw winkelcentrum voorzien en een multifunctioneel centrum waarin onder andere basisschool De Estafette, buitenschoolse opvang, een peuterspeelzaal, het consultatiebureau, een huiskamerproject, gymzalen en een loket van de woningcorporatie worden gevestigd. De plannen voor het multifunctioneel centrum worden in nauwe samenwerking met de toekomstige gebruikers vorm gegeven. Er komt een nieuw centraal plein voor het houden van allerlei activiteiten. De bestaande moskee en de protestantse kerk worden in dit plan opgenomen.

Parallel aan deze ingrepen is een sociaal activeringsprogramma opgesteld waarin ook de verbetering van de veiligheid is opgenomen. In dat kader worden straatcoaches en toezichthouders ingezet.

16-12-2010 15:35