TenneT


Miljoenenbesparing door eerste gezamenlijke aanbesteding

16-12-2010 De eerste gezamenlijke Nederlands - Duitse aanbesteding van transformatoren door TenneT heeft een aanzienlijke besparing opgeleverd. De transformatoren die aangeschaft worden, worden miljoenen euro's goedkoper ingekocht dan vergelijkbare transformatoren die de afgelopen jaren werden besteld. Het effect van de goedkopere inkoop is toe te schrijven aan het feit dat TenneT in Nederland en Duitsland gezamenlijk kan inkopen.

De vijf gecontracteerde transformatoren zijn bedoeld voor Nederland en Duitsland. Twee transformatoren zijn nodig voor de Duitse hoogspanningstations Redwitz en Eltmann in het noorden van de deelstaat Beieren, als gevolg van de uitbreiding van de transportcapaciteit tussen de Duitse deelstaten Thüringen en Beieren. De drie transformatoren voor Nederland worden op station Ens geplaatst voor het geplande windmolenpark in de Noordoostpolder. Naar verwachting worden de vijf transformatoren in de winter van 2011/2012 geleverd voor de stations in Duitsland en in het najaar van 2012 voor het station in Nederland. Naast de 5 gecontracteerde transformatoren voorziet de aanbesteding een optie tot de inkoop van nog eens 5 transformatoren.

De opgedane ervaring van de gezamenlijke inkoop wordt bij volgende gezamenlijke inkooptenders verder ingezet. Hierbij is het bijvoorbeeld de bedoeling om specificaties van hoogwaardige technologie in het Duitse en Nederlandse hoogspanningsnet op elkaar af te stemmen, zodat marktwerking onder producenten gestimuleerd wordt en de besparingen bij de gezamenlijke inkoop nog verder kunnen toenemen. TenneT denkt naast de synergie-effecten bij de inkoop als eerste grensoverschrijdende elektriciteitstransporteur schaalvoordelen te halen door prijsegalisatie, verbeterde netbalancering en inzicht in netsituaties en duurzame energie ontwikkeling in beide landen.

TenneT investeert de komende jaren miljarden in versterking van het hoogspanningsnet in Nederland en Duitsland om zo de totstandkoming van een Europese energiemarkt te stimuleren. In beide landen wordt de komende 5 tot 7 jaar zo'n 3 miljard euro geïnvesteerd.