Gemeente Lingewaal


Informatieavond bouwplannen Poldersekade

Op 9 december 2010 werd door KleurrijkWonen een informatieavond georganiseerd voor belangstellenden over de bouwplannen aan de Poldersekade. Tijdens diverse presentaties werden de plannen uitgebreid toegelicht.

Groen krijgt de ruimte
Stedenbouwkundige Margien Oepts van BGSV Bureau voor Stedenbouw BV gaf uitleg aan de manier waarop het stedenbouwkundige plan tot stand is gekomen. Dit plan schetst diverse randvoorwaarden, waar het ontwerp van de bouwplannen aan moeten voldoen. Zo wordt er zoveel mogelijk aansluiting gezocht met de directe omgeving en de bestaande woningen. Ook moeten de nieuwe voorgevels de Poldersekade mooier maken en het laatste stuk van de Mildijk moet door de nieuwe woningen verfraaid worden. Verder moet het een kleinschalig bouwplan zijn, met ruimte voor diversiteit en groen.
De straat tussen de seniorenwoningen wil de gemeente laten overgaan in een wandel- en fietsroute, uitkomend op het groene binnenplein waar de woningen omheen worden gebouwd. Het plein biedt daarnaast ook een natuurlijke opvang voor regenwater en voldoende parkeerplaatsen, volgens de gemeentelijke parkeernorm. De auto is op dit plein te gast, dit zal ook duidelijk worden door de kleur en vorm van bestrating.

Eerste schetsen
De architect Hein Kappelhoff van Architectburo Leijh, Kappelhoff, Seckel, van den Dobbelsteen liet de eerste schetsen zien. Er komen veertig woningen, verdeeld in seniorenwoningen en ruime eengezinswoningen. De verdeling tussen koop- en huurhuizen is ongeveer fi fty-fi fty. Met het zadeldak en de ruime overstekken geven de huizen een duidelijke knipoog naar de ambachtelijke woningbouw van vroeger, maar dan met het gebruik van moderne materialen. De seniorenwoningen hebben de woonkamer aan de voorzijde van het huis, met de mogelijkheid om onder een eigen pergola aan het plein te zitten. De keuken grenst aan de achtertuin. Op de begane grond is naast de woonkamer en keuken ook plek voor de badkamer en één slaapkamer. Op de verdieping met ruime dakkapel is een tweede slaapkamer gepland, met mogelijkheid voor een derde.
De eengezinswoningen hebben de keuken aan de voorkant van het huis, de woonkamer is tuingericht. Boven zijn 3 slaapkamers en de badkamer. De hoekhuizen hebben extra ruimte op de tweede verdieping door een rechte gevel met een plat dak. De vier aaneengesloten huizen aan de Mildijk moeten het beeld geven alsof ze samen één grote villa vormen. De architect laat diverse varianten van de ontwerpen zien, met mogelijkheden tot het verder vergroten van de woning.

Planning
Naast de gemeente zal ook de Provincie Gelderland ⬠500.000,- in het project steken, met als eis dat de funderingen in 2011 aangelegd zijn. Een strakke planning is dus noodzakelijk. Afhankelijk van het aantal zienswijzen kan de bestemmingsplanprocedure in de zomer van 2011 afgerond worden. Aansluitend wordt de bouwvergunning verleend en start de gemeente in augustus of september met het bouwrijp maken van de grond. In november wordt met de bouw gestart, zodat in de zomer van 2012 de eerste blokken met huizen worden opgeleverd.

Kijk voor meer informatie op www.kleurrijkwonen.nl.