Nieuw-Vlaamse Alliantie




Taalproef voor kleuters bewijst zijn nut

klok 16 december 2010

Tijdens het schooljaar 2009-2010 gingen slechts 1770 kleuters minder dan 220 halve dagen of helemaal niet naar school. Dat zijn er naar schatting zo'n 3000 minder dan het schooljaar voordien. De Vlaams Parlementsleden Goedele Vermeiren en Vera Celis (N-VA) vinden dat bijzonder goed nieuws: "Vlaanderen levert heel wat inspanningen op vlak van kleuterparticipatie. De taalproef voor kleuters, een strijdpunt van de N-VA, is daar een goed voorbeeld van."

Sinds dit schooljaar moeten vijf- of zesjarigen die niet voldoende aanwezig zijn geweest in de derde kleuterklas via een taalproef bewijzen dat ze voldoende Nederlands begrijpen om in het lager onderwijs te starten. "Kinderen die weinig of zelfs niet naar de kleuterschool gaan, starten vaak met een grote achterstand in het eerste leerjaar. Als ze de onderwijstaal daarenboven niet begrijpen, wordt het wel erg moeilijk, zowel voor leerling als voor de klasgenootjes en de onderwijzers", aldus Goedele Vermeiren.

In totaal legden 595 kleuters de proef af. Zo'n acht op tien kleuters slaagden. Onder meer het hoge slaagpercentage deed de CLBS's, die een groot deel van de proeven afnamen, twijfelen aan de efficiëntie van de taalproef. De N-VA volgt die kritiek niet. "Met de taalproef willen we meer kinderen uit kansarme, vaak allochtone, gezinnen naar de kleuterklas brengen. Nu blijkt dat we in dat opzet zijn geslaagd", stelt Vera Celis.

Voor de N-VA is het cruciaal dat ouders worden geïnformeerd en gesensibiliseerd over het belang van kleuteronderwijs. "Kleuters die naar school gaan voor ze leerplichtig zijn, hebben veel meer kans op betere studieresultaten in het lager onderwijs dan kinderen die dat niet doen. Een goede start aan de basis biedt trouwens de beste kansen op een succesvolle schoolcarrière. Dat vertaalt zich in hogere slaagkansen in het secundair en zelfs in het hoger onderwijs", besluiten de N-VA-verkozenen. Auteur(s): Goedele Vermeiren, Vlaams parlementslid Vera Celis, Vlaams parlementslid Contactinfo:

Katrien Bruyland, Communicatieverantwoordelijke N-VA-fractie Vlaams Parlement E-post: katrien bruyland vlaamsparlement be