Ministerie van Defensie

Chinook's ingezet als traumahelikopter

16 december 2010, 16.36 uur

Twee Chinook transporthelikopters van het Defensie Helikopter Commando (DHC) hebben afgelopen week in samenwerking met het Instituut Defensie Geneeskundige Opleidingen geoefend op vliegveld Hilversum. Algemeen militair verpleegkundigen in opleiding, vliegmedisch personeel van het DHC en zogenoemde Combat Life Savers van de landmacht zijn geoefend in het verplaatsen van patiënten met helikopters.

Tijdens de tweedaagse oefening werd onder andere getraind op het werken in beperkte ruimtes en in een andere omgeving dan een stabiele situatie op de grond. Daarnaast is de nadruk gelegd op het overbrengen van patiënten en het aanbrengen van infusen in de helikopter.

De Chinook kan worden aangepast voor medische transporten en evacuaties. Er kunnen dan 1 liggende patiënt, 2 zittende patiënten en een medisch team met bijbehorende apparatuur worden vervoerd.

Naast de Chinook en Cougar transporthelikopters die ingezet kunnen worden voor medische evacuaties worden Lynx helikopters van Maritiem Vliegkamp De Kooy, evenals de AB-412 op vliegbasis Leeuwarden, ingezet voor Search and Rescue taken en voor patiëntenvervoer vanaf de Waddeneilanden. Hiervoor staan zij 7 dagen per week, 24 uur per dag paraat.