Politie Hollands Midden

Duin- en Bollenstreek - OM eist 11 jaar gevangenisstraf en tbs tegen verdachte van verkrachtingen

Openbaar ministerie Duin- en Bollenstreek, 16-12-2010 o De officier van justitie in Den Haag heeft vandaag 11 jaar gevangenisstraf en tbs geëist tegen een 37-jarige man uit Voorschoten die ervan wordt verdacht vier vrouwen te hebben verkracht. Ook wordt hij verdacht van het bezit van kinderporno en het bij zich dragen van een luchtdrukwapen.

De verkrachtingen vonden plaats op 25 juli in Noordwijk, op 11 augustus in Voorschoten en op 1 september in Hillegom. Twee vrouwen van 23 en 24 jaar en een meisje van 15 jaar werden van hun fiets getrokken. Na de verkrachting op 25 juli werd op basis van DNA-sporen duidelijk dat deze dader ook in verband gebracht kon worden met een verkrachting van een 21-jarige vrouw, op 2 augustus 2002 in Voorhout

In alle vier de zaken werden de vrouwen van hun fiets getrokken en naar de bosjes langs de weg gevoerd waar ze werden verkracht. Ook kregen de vrouwen een doek of kledingstuk op hun hoofd zodat ze de verdachte niet konden zien.

Aanhouding Na de verkrachting in Noordwijk op 25 juli startte een grootschalig politieonderzoek. Op basis van DNA-sporen werd al snel duidelijk dat de dader ook een tot dan toe onopgeloste verkrachting in Voorhout in 2002 op zijn geweten had. Op 11 augustus werd er wederom een vrouw verkracht, nu in Voorschoten. En ook deze verkrachting op 11 augustus leek te zijn gepleegd door dezelfde dader. Het politieteam had inmiddels via de media al diverse getuigenoproepen gedaan en vrouwen in de regio werden gewaarschuwd s nachts niet alleen over straat te gaan. In de nacht van 1 september sloeg de verkrachter weer toe, nu in Hillegom. Het slachtoffer verklaarde te zijn ingehaald door een motor en hoorde de verkrachter vertrekken op een motor. Vlakbij de plek in Hillegom waar het vierde slachtoffer werd verkracht stonden cameras langs de weg. Deze cameras registreerden die nacht tweemaal een motorfiets die voorbij reed. Deze motorfiets stond op naam van de 37-jarige Voorschotenaar. Op basis van hiervan kon de verdachte in de avond van 1 september worden aangehouden in zijn woning in Voorschoten. Tijdens de huiszoeking werd een deel van de stof aangetroffen die was gebruikt om de gezichten van de vrouwen te bedekken. De verdachte heeft alle vier de verkrachtingen bekend.

De officier van justitie is van mening dat gelet op de ernst van de feiten de gevangenisstraf van lange duur moet zijn. Naast het grote en jarenlange leed dat de verdachte heeft aangericht voor de direct betrokkene, hebben de verkrachtingen ook tot een grote schok en een gevoel van onveiligheid geleid in de regio Hollands-Midden en daarbuiten.

De rechter doet over twee weken uitspraak.