Provincie Overijssel

Tuinen in Goor weer schoon

16 december 2010

Op woensdag 15 december heeft gedeputeerde Theo Rietkerk een bezoek gebracht aan de Scherpenzeelseweg in Goor. Afgelopen voorjaar vond hier een asbestsanering plaats in enkele tuinen.

Asbestsanering voor particulieren toegepast

Dankzij een nieuwe subsidieregeling van de provincie kon de sanering plaatsvinden. In 2008 troffen bewoners in hun tuin asbestverdacht materiaal aan tijdens het graven van een gat voor een trampoline. Onderzoek wees uit dat het inderdaad om asbest ging. Ook twee aangrenzende tuinen bleken te zijn vervuild. De bewoners zelf waren de opdrachtgever van het project, de provincie begeleidde hen daarbij. Afgelopen voorjaar is de sanering afgerond en konden de bewoners overgaan tot het (her)inrichten van hun tuin.

Vogelhuisje voor de tuin

De gedeputeerde voor Ruimte, Wonen en Milieu bracht een bezoek aan de bewoners, omdat zij de eerste zijn die dankzij de subsidieregeling over schone grond in hun tuin beschikken.
Rietkerk: "Aan een periode van onzekerheid kwam in 2009 gelukkig een eind toen besloten is dat er gesaneerd mocht worden in deze tuinen. En nu kunnen de bewoners weer zeker zijn van een schone bodem en kunnen we naar de toekomst kijken." Rietkerk overhandigde de bewoners een vogelhuisje met toebehoren.

Regeling voor particulieren verlengd

Uit de 2e fase van de door provincie uitgevoerde sanering van asbestwegen rond Goor bleek al snel dat in enkele gevallen naast de wegen en erven ook de aangrenzende tuinen of weilanden verontreinigd waren met asbest. Deze vielen niet onder het Besluit asbestwegen maar onder de Wet bodembescherming en konden daarom niet worden gesaneerd. Omdat in deze gevallen ook sprake kan zijn van risico's voor de volksgezondheid heeft de provincie Overijssel besloten de `Subsidieregeling asbestsanering in bodem voor particulieren en agrariërs' in het leven te roepen. Een regeling die vorig jaar is vastgesteld en wegens succes wordt verlengd tot 1 januari 2012.

De Scherpenzeelseweg is de eerste locatie die is aangemeld en gesaneerd in het kader van deze subsidieregeling. Inmiddels zijn een kleine 20 aanvragen bij de provincie binnengekomen voor een totaalbedrag van ruim 900.000 euro. Voor 2011 is een bedrag van 1,5 mln euro gereserveerd. De regeling eindigt op 1 januari 2012.