Gemeente Breda

Voorkomen schooluitval Breda verdient volle aandacht

âDeze pareltjes zijn voor mij prachtige voorbeelden om schooluitval tegen te gaanâ, aldus wethouder Boelema. Zij kreeg vandaag, samen met de heer Franken van ROC West-Brabant en mevrouw Meeldijk, accountmanager van het Ministerie van OCW, het projectenboek âBinden & Bouwenâ overhandigd.

In dit boek hebben scholen hun ervaringen neergelegd in het voorkomen van voortijdig schoolverlaten. Zij roepen onderwijsinstellingen op met de ervaringen uit dit boek aan de slag te gaan. Waarom het wiel opnieuw uitvinden als het met enige aanpassing perfect werkt? Dat kost tijd. Tijd die nodig is om kostbare leerlingen te helpen.

Het boekwerk is het resultaat van het convenant VSV. Andere onderwijsinstellingen in de regio en landelijk kunnen deze ervaringen toepasbaar maken voor hun eigen praktijk. In dit projectenboek staan beschrijvingen en contactpersonen van alle afzonderlijke projecten. Een initiatief dat ook bestuurders een goed overzicht biedt.

Boelema en Franken benadrukten tijdens de bijeenkomst het belang van voorkomen van voortijdig schoolverzuim. Achter iedere jongere die verzuimt en de school te vroeg verlaat zit een persoonlijk verhaal. Een verhaal dat ertoe geleid heeft dat zijn of haar toekomst er anders uitziet dan die van de meeste leeftijdsgenoten. Zeker daar waar het jonge kwetsbare mensen betreft, die nog niet allemaal in staat zijn daarvoor zelf bewuste keuzes te maken willen zij zich hard maken. Iedere jongere moet wat hen betreft in staat gesteld worden het beste uit zich zelf te halen, waarbij een startkwalificatie voor hen die het ook cognitief aan kunnen de minimale eis is.

Breda, 16 december 2010