Gemeente Kaag en Braassem

Aangepaste gladheidsbestrijding vanwege te snel slinkende zoutvoorraad Sneeuwschuifer van de gemeente

De beschikbare hoeveelheid strooizout slinkt op dit moment te snel. Daarom strooit de gemeente de komende tijd op beperktere schaal. Dit houdt in, dat de komende tijd alleen op de hoofdwegen en -fietspaden wordt gestrooid. Ook mengen we het zout met zand. Deze beperkte gladheidbestrijding gaat per direct in en geldt tot nader bericht.

De afgelopen periode heeft de gemeente flink gestrooid. De winter begon vroeg dit jaar. Meer dan normaal was er sprake van bevriezing, ijzel en gladheid. Dit is moeilijk te bestrijden waardoor de intensiteit van het strooien hoog was. Dat geldt niet alleen voor onze gemeente. De landelijke druk op de zoutvoorraad is fors en hierdoor kan de zoutleverancier de gemeente niet meer leveren.

Alleen de hoofdwegen
De gemeente strooit alleen nog op hoofdwegen. Op de woonwijkroutes wordt niet meer gestrooid. Onderaan dit bericht vindt u een kaart waarop de routes zijn aangegeven waar gestrooid wordt.

Wat kunt u zelf doen?
Van de inwoners wordt verwacht dat zij ook een bijdrage leveren aan de bestrijding van gladheid in de eigen woonomgeving en hun eigen stoep begaanbaar houden. Voor strooizout kunt u terecht bij de bouwmarkten. De gemeente verstrekt geen strooizout meer voor privégebruik.

Een paar tips voor als u zelf zout gaat strooien:
* Wees terughoudend in de hoeveelheden zout die u strooit. Zout heeft tijd nodig om zijn werk te doen.

* Bij sneeuwval eerst de sneeuw ruimen en vervolgens zout strooien.
* Bij ijzel adviseren wij om het zout te vermengen met zand.
* Denk bij het strooien ook aan het trottoir, achterpaden en/of brandgangen rondom uw woning.

Â


* Kaart met strooiroute.pdf (2,88 MB)