Gemeente Enkhuizen

Burgemeester stelt samenscholingsverbod in

De burgemeester van Enkhuizen maakt bekend dat hij op 17 december 2010, op grond van artikel 2:1 van de Algemene Plaatselijke Verordening Enkhuizen 2010 (hierna: APV), besloten heeft een samenscholingsverbod in te stellen voor het gebied Kaasmarkt e.o.
Samenscholingsverbod
Na een verbetering van de situatie in de afgelopen jaren, ontwikkelt de situatie in het uitgaansgebied zich op dit moment niet goed. In de nacht van 11 op 12 december 2010 heeft een groep jongeren voor ernstige overlast gezorgd. Op het moment dat de politie hiertegen wilde optreden heeft deze groep zich tegen de politie gekeerd en hen belaagd. De desbetreffende agenten voelden zich dusdanig belaagd, dat er met behulp van waarschuwingsschoten getracht is de groep op afstand te houden. De ernst van deze situatie rechtvaardigt naar de mening van de burgemeester, politie en OM een verstrekkende maatregel als het samenscholingsverbod.

Het samenscholingsverbod houdt kort samengevat het volgende in:

Waar?
De handhaving van het verbod geldt voor het gebied begrensd door: Noorder Havendijk, Kaasmarkt, Vissteeg, Breedstraat, Westerstraat, Nieuwstraat, Zuiderhavendijk, Schokkersteeg, Zuiderkerkplein, Torenstraat, Melkmartkt, Westerstraat, Peperstraat, Erwtenmarkt, Verlaat, Noorder Havendijk. Zie ook de bij het samenscholingsverbod behorende kaart.

Wie?
De handhaving zal zich met name richten op jongeren die in het gebied overlast veroorzaken of zich schuldig maken aan strafbare feiten.

Wanneer?
Het samenscholingsverbod wordt gedurende een maand lang (van 17 december 2010 tot 18 januari 2011), wekelijks van vrijdag 18:00 t/m maandag 06:00 uur toegepast.

Wat?
Het is niet toegestaan in het gebied met 4 of meer personen bij elkaar te staan. Er moet hierbij sprake zijn van een aantoonbare (dreigende) verstoring van de openbare orde. Overtreding of het niet opvolgen van door de politie gegeven bevelen wordt strafrechterlijk vervolgd.

Ter inzage en communicatie
Het besluit samenscholingsverbod voor de locatie Kaasmarkt e.o. ligt voor een ieder ter inzage, tijdens openingstijden, bij de Servicebalie van het stadskantoor.

Inwerkingtreding
Het besluit samenscholingsverbod treedt in werking op vrijdag 17 december 2010.

samenscholingsverbod