Gemeente Gaasterlân-Sleat


Samenwerking brandweer speelt verder in op fusie

overeenkomst brandweer

Afgelopen week is de handtekening gezet onder de officiële dienstverleningsovereenkomst tussen de gemeenten Gaasterlân-Sleat en Skarsterlân, waarin men afspreekt om te gaan samenwerken op het terrein van de brandweer. Skarsterlân en Lemsterland werkten hierin al samen, Gaasterlân-Sleat sluit hier per 1 januari 2011 bij aan. De korpsen blijven zelfstandig.

De samenwerking vloeit voort uit de opheffing van de IBGN (Intergemeentelijke Brandweer Gaasterlân-Sleat en Nijefurd), een samenwerking die ruim 6 jaar heeft geduurd en altijd goed heeft voldaan maar waaraan i.v.m. de fusie van de gemeenten in Súdwest Fryslân nu een einde komt. De IBGN was een zelfstandige organisatie, de brandweerzorg wordt in de nieuwe samenwerking weer onderdeel van de gemeentelijke organisatie.

Per 1 januari 2011 is er een gezamenlijke beroepsondersteuning voor de brandweer van Skarsterlân, Lemsterland en Gaasterlân-Sleat. De burgemeesters Hoornstra en Kuipers waren zichtbaar tevreden met het ondertekenen van deze overeenkomst. "Dit is een mooie handtekening zo in het laatste bestuurlijke stadium van onze beide zelfstandige gemeenten" en "bijzonder dat er nog een handtekening van ons beide op een overeenkomst kan worden gezet". Beiden benadrukten het belang van veiligheid en een goede brandweerzorg. Brandweercommandant Geert Sjoerdstra keek goedkeurend toe hoe de handtekeningen werden gezet in het raadhuis in Balk.

Met de overeenkomst wordt de samenwerking die er al is tussen de drie gemeenten, verder versterkt en speelt men verder in op de aanstaande fusie. "Een logische stap op dit moment waarmee alvast een deel van onze veiligheidspoot gelijk wordt getrokken met de nieuwe gemeentegrens", zegt Hoornstra. Tevens herinnert hij aan de politie die ooit een basiseenheid in deze drie gemeenten heeft gehad. Burgemeester Kuiper geeft aan dat de periode tot 1 januari 2013 benut kan worden om de brandweerzorg in de drie gemeenten zoveel mogelijk gelijk te trekken, zodat de organisaties op het moment van fusie gemakkelijker in elkaar kunnen schuiven". De drie posten Sloten, Balk en Bakhuizen van Gaasterlân-Sleat blijven gewoon bestaan en aan de veiligheid en opkomsttijden van de brandweer verandert door deze wijziging niets.

Twee van de vier betaalde medewerkers van de IBGN komen te werken bij de beroepsondersteuning van Skarsterlân, Lemsterland en Gaasterlân-Sleat. De twee andere betaalde medewerkers van de IBGN gaan over naar Súdwest Fryslân. Eén daarvan is Frans Stabel, hij wordt commandant van de brandweer in de nieuwe gemeente Súdwest Fryslân. In totaal bestaat de beroepsondersteuning van Brandweer Skarsterlân, Lemsterland en Gaasterlân-Sleat zometeen uit 11 personen. Zij ondersteunen daarbij 8 brandweerposten, 150 vrijwilligers en 3 gemeentehuizen op het gebied van de brandweerzorg. Geert Sjoerdstra is de brandweercommandant van deze 3 brandweerkorpsen. Hij is dit nu ook van de brandweer Skarsterlân en Lemsterland.

Binnen de beroepsondersteuning werken twee teams, namelijk het team Risicobeheersing en het team Operationele voorbereiding. Het team Risicobeheersing ondersteunt de gemeentelijke organisatie bij alle onderwerpen waar fysieke veiligheid een onderdeel van toetsing of advisering is, zoals bij bouwplannen, gebruik van gebouwen, evenementen en ruimtelijke ordening. Het team Operationele voorbereiding ondersteunt vooral de vrijwilligers op het gebied van materieel, opleiden, oefenen en planvorming. Tot slot start er per 1 januari 2011 een gezamenlijk piketregeling brandweer Officier van Dienst (OvD) van de gemeenten Skarsterlân, Lemsterland en Gaasterlân-Sleat met de gemeente Heerenveen.