Gemeente Hoogeveen

14 december 2010

Hieronder staan de openbare besluiten van B&W
Orgaan: College van B&W
Locatie: B&W-Kamer
Datum: dinsdag 14 december 2010

* Agenda

1. Wethouder Bargeman
Haalbaarheidsonderzoeken Pesse Samenvatting Het college heeft ingestemd met de start van een aantal onderzoeken om de leefbaarheid in Pesse te verbeteren. De eerste onderzoeken gaan zich voornamelijk richten op meer samenwerken en beter communiceren.
Verbetering van de samenwerking op het gebied van sport, cultuur en vrije tijd krijgt een prominente plaats in de onderzoeken. Maar ook het onderwijs doet aan het onderzoek mee. De twee scholen (de Akker en de Posthoorn) hebben een eigen identiteit, maar gaan onderzoeken hoe hun samenwerking meer vorm kan krijgen. De verwachting is dat de onderzoeken naar de samenwerkingsmogelijkheden het hele jaar 2011 in beslag nemen.

Stukken

+ BenW voorstel Projectopdracht en Plan van aanpak Haalbaarheidsonderzoeken Pesse

+ Projectopdracht en Plan van Aanpak Haalbaarheidsonderzoeken Pesse
2. Burgemeester
College stelt grond beschikbaar voor millenniumbos Samenvatting Het college van B&W heeft besloten ongeveer 1,7 hectare grond ten noorden van de begraafplaats Zevenberg beschikbaar te stellen aan de Stichting Hoogeveen Millenniumgemeente.
De stichting stelt zich tot doel om in Hoogeveen de millenniumdoelstellingen van de Verenigde Naties vorm en inhoud te geven. Een van de eerste projecten is de aanleg van een millenniumbos. Op de beschikbaargestelde gronden mag iedereen (particulieren, bedrijven, instellingen) die zich betrokken voelt bij een duurzame toekomst, bomen en struiken planten. Het bos dat zo ontstaat levert een positieve bijdrage aan het milieu. Het college stelt als enige voorwaarde dat de bomen en struiken die geplant worden, soorten zijn die passend zijn voor `Drentse' bossen. Daarmee kan het bos ook ingezet worden voor boscompensatie.

Stukken

+ BenW voorstel Verzoek Stichting Millenniumgemeente om beschikbaarstelling gronden

+ Randvoorwaarden Fluitenberg, Millenniumbos 3. Wethouder Smid
Tandartskosten slechts gedeeltelijk vergoed Samenvatting Een inwoonster van Hoogeveen heeft bezwaar gemaakt tegen het besluit van het college om bijzondere bijstand voor de kosten van tandheelkundige hulp voor een gedeelte toe te kennen. Het bezwaar richt zich op de hoogte van de toekenning. De bezwaarschriftencommissie geeft aan dat het gemeentelijk beleid voor het verlenen van bijzondere bijstand ervan uitgaat dat men voldoende verzekerd is, dus basis- en aanvullende verzekering. Bij de aanvraagster was dit niet het geval.
De commissie adviseert B&W om bij het besluit te blijven en alleen bijzondere bijstand te geven voor slechts een deel van de tandartskosten.

4. Wethouder Smid
Geen bijstand voor inrichtingskosten Samenvatting Het college hoeft het besluit, waarin ze bijzondere bijstand voor inrichtingskosten aan een inwoonster van Hoogeveen afwijst, niet te herroepen.
De bezwaarschriftencommissie vindt dat het college de aanvraag terecht heeft afgewezen. Haar inkomsten liggen boven het bijstandsniveau. Daardoor zou aanvraagster over voldoende middelen moeten beschikken om de inrichtingskosten zelf te betalen. Dat zij door het hebben van schulden niet in staat was om voor de inrichtingskosten te sparen is geen bijzondere omstandigheid en leidt dus niet tot het verlenen van bijstand. Het college neemt dit advies over.

5. Wethouder Smid
College neemt advies over van bezwaarschriftencommissie Samenvatting
B&W van Hoogeveen nemen het advies van de bezwaarschriftencommissie over en blijven bij hun besluit om de bijstand, aangevraagd door een inwoner van Hoogeveen, pas medio 2010 in te laten gaan. De bezwaarschriftencommissie voert aan dat bijstand niet eerder in kan gaan dan de dag waarop men zich heeft gemeld voor een aanvraag, in dit geval juni 2010. Dat de aanvrager al eind 2009 naar Hoogeveen is verhuisd is geen reden om het besluit te herroepen.

6. Wethouder Smid
College blijft bij besluit Samenvatting
Het college van B&W neemt het advies over van de bezwaarschriftencommissie en blijft bij het besluit om de WWB-uitkering (Wet werk en bijstand) van een inwoonster van Hoogeveen te beëindigen.
Mevrouw had bezwaar gemaakt tegen het besluit om haar WWB-uitkering te beëindigen en haar onder de WIJ (Wet investeren in jongeren) te laten vallen. De bezwaarschriftencommissie constateert dat de gemeente slechts de wet uitvoert die per 1 juli 2010 in werking is gegaan. Deze wet bepaalt dat jongeren tussen 18 en 27 jaar vanaf die datum geen recht op WWB-bijstand meer hebben en vallen onder de WIJ.

7. Wethouder Smid
Reservering voor graafwerkzaamheden in nieuw bosje Samenvatting Burgemeester en wethouders reserveren bijna 72.000 euro voor graafwerkzaamheden in het nieuwe bosje ten westen van Nieuweroord om de uitvoer hiervan in 2011 te waarborgen. In verband met de Flora- en Faunawet kunnen de werkzaamheden niet meer in 2010 worden uitgevoerd.

Stukken

+ BenW voorstel Realisatie bosje Nieuweroord
+ Beoordeling kapaanvraag 2,45 ha populierenbos ten westen van Nieuweroord
8. Wethouder Hiemstra
Dierenkliniek aan Tuindersweg in Elim Samenvatting Het college neemt het advies van de bezwaarschriftencommissie over en blijft bij het besluit om vergunning te verlenen voor een bedrijfsruimte met dierenkliniek en nachtverblijf aan de Tuindersweg in Elim. De bezwaren van de buren zijn geen reden om de bouwvergunning te weigeren. Het bouwplan is in overeenstemming met het bestemmingsplan en voldoet aan de welstandseisen, aan het bouwbesluit en aan de bouwverordening.

Stukken

+ BenW voorstel het bezwaarschrift van familie Santing tegen de verleende bouwvergunning voor het oprichten van een bedrijfsruimte met dierenklinieken en met een nachtverblijf op perceel Tuindersweg 5 te Elim
9. Wethouder Smid
Maatregelenverordening aangepast Samenvatting Op 1 januari 2010 is de Wet tot bundeling van uitkeringen inkomensvoorziening aan gemeenten (Wet BUIG) in werking getreden. Door de Wet BUIG wordt het aantal landelijke regels verder teruggedrongen en krijgen gemeenten meer beleidsruimte. Als gevolg van deze nieuwe wet is de Maatregelenverordening van de gemeente Hoogeveen aangepast.

Stukken

+ BenW voorstel Aanpassing Maatregelenverordening
+ Raadsvoorstel Aanpassing Maatregelenverordening 10. Wethouder Smid
Subsidie voor begeleid werken Samenvatting
Het college van burgemeester en wethouders stelt het maximale bedrag voor het PersoonsGebonden Budget begeleid werken (PGB-bw) voor 2011 vast op 18.900 euro.
De wet sociale werkvoorziening (wsw) kent de mogelijkheid van begeleid werken. Dat betekent dat iemand met een indicatie voor een sociale werkvoorziening een dienstverband aan kan gaan met een werkgever buiten de sociale werkvoorziening. Om dit te stimuleren kan de gemeente een subsidie aan de werkgever verstrekken. De subsidie is afhankelijk van de kwaliteiten van de werknemer en wordt daarom persoonsgebonden budget genoemd. De aanvragen voor een PGB-bw lopen via Alescon.

Stukken

+ BenW voorstel Persoonsgebonden Budget Begeleid Werken in het kader van de wsw (PGB-bw) voor 2011
11. Wethouder Eerenstein
Bestuursovereenkomst voor tunnels N48 Samenvatting B&W van Hoogeveen gaan akkoord met de bestuursovereenkomst voor een aantal tunnels onder de N48. In deze overeenkomst zijn alle afspraken vastgelegd die nodig zijn voor de realisatie van de tunnels. De bestuursovereenkomst is opgesteld om te voorkomen dat tijdens of na afloop van het project onduidelijkheden ontstaan over verantwoordelijkheden en bevoegdheden.
Op 9 november heeft het college een bijdrage van 200.000 euro beschikbaar gesteld voor twee tunnels onder het Drentse deel van de N48. De tunnel ter hoogte van de oversteek Oosterveld is voor Hoogeveen het meest van belang.
In mei 2011 is de hele N48 drie weken afgesloten in verband met de verbreding. Het plan is om dan de tunnelbakken ook te plaatsen. Op twee inloopavonden zijn belangstellenden over het project geïnformeerd.

Stukken

+ BenW voorstel Bestuursovereenkomst tunnel N48 12. Wethouder Smid
B&W nemen advies over van bezwaarschriftencommissie Samenvatting B&W van Hoogeveen nemen het advies van de bezwaarschriftencommissie over en blijven bij hun besluit om categoriale bijzondere bijstand, aangevraagd door een inwoonster van Hoogeveen, af te wijzen. Personen die behoren tot de doelgroep van chronisch zieken en gehandicapten kunnen in aanmerking komen voor categoriale bijstand. Deze bijstand is bedoeld om extra kosten, die de ziekte of handicap met zich meebrengt en die niet altijd worden vergoed, mee te bekostigen. Bijvoorbeeld extra stookkosten. Voorwaarde voor deze uitkering is een inkomen dat niet meer bedraagt dan 120% van de bijstandsnorm. Ook geldt een vermogensgrens die afhankelijk is van de gezinssituatie. (alleenstaande 5.480 euro) De bezwaarschriftencommissie concludeert dat het vermogen van de aanvraagster boven dit bedrag uitkomt. Daarom adviseert zij het college om het besluit niet te herroepen.

13. Wethouder Smid
College herroept besluit niet Samenvatting
B&W van Hoogeveen nemen het advies van de bezwaarschriftencommissie over en blijven bij hun besluit om de bijstand, aangevraagd door een inwoner van Hoogeveen, pas eind augustus 2010 in te laten gaan. De bezwaarschriftencommissie voert aan dat bijstand niet eerder in kan gaan dan de dag waarop men zich heeft gemeld voor een aanvraag, in dit geval augustus 2010. Dat de aanvrager aangeeft dat hij de aanvraag al eerder heeft ingediend, waarvan hij overigens geen bewijsstukken kan overleggen, is geen reden om het besluit te herroepen.


---