Wageningen Universiteit en Researchcentrum

Onderzoek naar aardappelschade door wormnaaktslak

Agenda 16 dec 2010

Onderdeel: Praktijkonderzoek Plant en Omgeving

Dit jaar is in Zuid-Limburg op enkele aardappelpercelen schade aangetroffen, die vermoedelijk veroorzaakt is door de wormnaaktslak. In dezelfde periode werd in Duitsland een perceel aardappelen met zware aantasting door dezelfde slakkensoort aangetroffen. Of de wormnaaktslak daadwerkelijk de veroorzaker is wordt onderzocht.

Productschap Akkerbouw heeft het project âSlakken monotoring en bestrijding op löss grondâ geïnitieerd. Dit project wordt uitgevoerd door Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, onderdeel van Wageningen UR, in samenwerking met DLV.

Naast de wormnaaktslak is ook de zwarte wegslak aangetroffen in de aardappelpercelen. Hiervan is bekend dat het een notoire aardappelvreter is.
Slakkenschade aan de knollen wordt pas laat opgemerkt, meestal pas tijdens de oogst.

De schade ontstaat al in de maanden hiervoor. De insteek van het project is om al in een vroeger stadium de schade door slakken in aardappelen vast te kunnen stellen. Hiervoor zijn percelen in het najaar onderzocht met slakkenvallen en het nemen van grondmonsters.

Vooralsnog is niet vastgesteld of deze wormnaaktslakken primair knollen beschadigen, dan wel secundair, als knollen reeds zijn aangevreten door andere slakkensoorten of plaagorganismen. De wormnaaktslak is lichtschuw en leeft haast uitsluitend ondergronds. Hoewel niet noodzakelijk voor haar overleving, lijken aardappelknollen een lekkere aanvulling op het menu.

In hoeverre de wormnaaktslak een belangrijke âplaagâ in aardappelen kan worden is nog onbekend. De wormnaaktslak is geen oorspronkelijke bewoner van Nederland. Door middel van transport vanuit zijn oorspronkelijke habitat in de Kaukasus is hij hier pas gesignaleerd in 1973. De slak verspreidt zich niet snel op natuurlijke wijze. Opvallend is dat de laatste jaren op meerdere plekken in Nederland wormnaaktslakken zijn waargenomen. Verplaatsing door transport lijkt de meest aannemelijke reden dat de slak op bepaalde plekken wordt waargenomen in Limburg, Brabant en de regio rondom Amsterdam. Het gaat hier dan voornamelijk om stedelijke gebieden.

Contact
Klaas van Rozen