Gemeente Spijkenisse


Nieuw theater voor Spijkenisse

16 december 2010

Nieuw theater Spijkenisse

Op dinsdagavond 14 december 2010 heeft de gemeenteraad van Spijkenisse het besluit genomen om een nieuw theater in het centrum van de stad te bouwen.

Met een overgrote meerderheid (28 voor en 7 tegen) is 25,9 miljoen euro beschikbaar gesteld om het ontwerp van architect Ben van Berkel te realiseren.

Met de komst van het theater worden de voorzieningen in Spijkenisse op peil gebracht, voorzieningen die passen bij een stad met een omvang van bijna 75.000 inwoners. Bovendien is het een culturele mijlpaal.

Wethouder Kees Dijkman: "In ons tijdelijke theater kunnen we lang niet alle producties ontvangen. Het nieuwe theater maakt het mogelijk om de grote theaterproducties naar de stad te halen. Een verrijking dus van het culturele aanbod."

Om een volwaardige en toekomstbestendige stad te worden heeft Spijkenisse, als voormalige groeikern, drie speerpunten benoemd. Het doorbreken van de eenzijdige woningvoorraad door ontbrekende woonmilieus te bouwen, de centrumvoorzieningen op peil brengen en de culturele infrastructuur te verbeteren.

De afgelopen 10 jaar zijn veel resultaten geboekt op deze terreinen. Veel woningbouwprojecten zijn gerealiseerd en het centrum heeft een enorme kwaliteitsslag gemaakt. Een nieuwe bibliotheek is in aanbouw, een ontwerp van Winnie Maas van MVRDV. Een centrum voor de kunsten is gerealiseerd. Het besluit voor het nieuwe theater is het sluitstuk van de ingezette weg om van Spijkenisse een complete stad te maken.

Wethouder Gert-Jan 't Hart is opgetogen: "Het theater is de afronding van de vernieuwing van onze stad. Het maakt het culturele aanbod compleet. Een prachtige ontwerp op een mooie zichtlocatie in het centrum. Bovendien een ontwerp van de befaamde architect Ben van Berkel van UN-studio".

Spijkenisse beschikt in de nabije toekomst over 2 culturele iconen die de stad trots en identiteit meegeven in een volledig vernieuwd centrum.

Het theater krijgt een grote zaal met 650 stoelen en een kleine zaal met 200 stoelen. Het heeft een ruime foyer die uitkomt op het theaterplein met een terras aan het water. Het nieuwe theater wordt eind 2014 in gebruik genomen.