Politie Amsterdam-Amstelland

UPDATE ZEDENZAAK (5) (16-12-2010)

De Amsterdamse vierhoek (OM, Politie, Gemeente, GGD) brengt de komende periode regelmatig een update uit met informatie over het onderzoek en de ontwikkelingen in de grootschalige zedenzaak in Amsterdam. Dit is de vijfde update.

Twee verdachten blijven langer vastzitten
De 37-jarige man die vrijdag 10 december werd aangehouden, is vandaag (donderdag 16 december) aan de Rechter-commissaris voorgeleid. De Rechter-commissaris heeft besloten dat de verdachte 14 dagen langer vast blijft zitten. Het OM doet op het moment geen mededelingen over de verdenking tegen deze verdachte.

De officier van justitie heeft de inverzekeringstelling van de 39-jarige man die zondag 12 december werd aangehouden, op woensdag 15 december, met drie dagen verlengd. De man wordt ervan verdacht dat hij seksuele handelingen met zichzelf zou hebben verricht voor een webcam, tijdens chatsessies met minderjarigen. De officier wil de man langer vasthouden terwijl er meer onderzoek wordt gedaan.

De Rechter-commissaris heeft woensdag uitsluitend gekeken of de aanhouding en inverzekeringstelling van de verdachte op rechtmatige wijze hebben plaatsgevonden. Volgens de Rechter-commissaris is dat het geval.

De officier van justitie zal vrijdag beslissen of man wordt voorgeleid bij de Rechter-commissaris.

Update opsporingsonderzoek
Er is vanaf begin af aan gesproken over mogelijk ernstig misbruik dat mogelijk gefilmd en gefotografeerd zou zijn. Deze informatie is gebaseerd op de verklaringen van de verdachte. Dit is aan de ouders en de media verteld.

Bij het ontsluiten van het computermateriaal van de verdachte is beeld aangetroffen waarbij sprake is van ernstig misbruik. Op dit moment is nog niet vastgesteld of er sprake is van een match tussen kinderen die in verklaringen door de verdachte zijn genoemd en materiaal dat is aangetroffen op de computers. Het onderzoek hiernaar zal tevens geruime tijd in beslag nemen.

Het onderzoeksteam heeft nog niet de toegang tot alle data. Het ontsluiten van die data alsmede het proces van het ordenen en bekijken van het aangetroffen materiaal zal geruime tijd in beslag nemen.

Wanneer er sprake is van een mogelijke match wordt dat alleen besproken met de ouders van het betreffende kind. Over de mate van misbruik in individuele gevallen doen wij geen enkele mededeling naar de media.

Informatienummer 2000 keer gebeld
Het speciaal voor de zedenzaak ingestelde informatienummer (020) 559 3600 is tot 14.00 uur vanmiddag zo'n 2000 keer gebeld. Op de drukste dag, maandag 13 december, werd de hulp-en informatielijn bijna 900 keer gebeld. Dit is inmiddels gedaald tot 120 keer per dag. De gemiddelde wachttijd bedroeg op het drukste moment bijna 13 minuten, nu is er geen wachttijd meer. De gemiddelde gespreksduur per gesprek bedraagt zo'n 10 minuten.


____________________