Gemeente Halderberge


Onderzoek naar eigen beheer Wmo-budget

De gemeente Halderberge onderzoekt in 2011 welke ondersteuning mensen met een persoonlijk budget nodig hebben om hun huishoudelijke hulp te betalen. Hebben zij hulp nodig om zelf hun administratie te voeren? Hebben ze ondersteuning nodig bij het vinden van een huishoudelijk hulp? En welke hulp hebben ze precies nodig?

Het onerzoek in 2011 geeft vorm aan het landelijke project "De Kanteling". Doel van dit project is mensen met een beperking betere kansen te bieden om volwaardig mee te doen aan de samenleving. Om dat te laten slagen moeten uitvoerders en gebruikers van de Wmo op een andere manier gaan denken en doen. "Verzorgd worden" moet verschuiven naar "cliënten praten mee over de gewenste oplossing voor hun probleem". De gemeente zoekt samen met cliënten naar nieuwe mogelijkheden voor diensten en voorzieningen.

De Kanteling gaat vooral uit van wat mensen zelf kunnen. Vooral van mensen die kiezen voor een persoonlijk budget (pgb) wordt verwacht dat zij hun zaken goed zelf kunnen regelen. In 2010 werden inwoners van Halderberge met een pgb in de gelegenheid gesteld bemiddeling en administratie uit te laten voeren door derden. Het college gaat in het kader van "De Kanteling" nu onderzoeken of in de toekomst nog diensten van derden geboden moeten worden en wat cliënten met een pgb dan nodig hebben om hun budget zelf te beheren. De Wmo-raad heeft hierin een adviserende taak. Begin volgend jaar stelt het college na overleg met de Wmo-raad een plan van aanpak op.

In afwachting van de uitkomsten blijven de huidige diensten gehandhaafd.