Ministerie van Defensie

Luchtmacht brengt bewijsmateriaal Sierra Leone Tribunaal naar Nederland

16 december 2010, 17.54 uur

Onder toeziend oog van militairen van VN-vredesoperatie UNMIL worden de stukken in de KDC-10 van de luchtmacht geladen. Een KDC-10 transportvliegtuig van de luchtmacht heeft vandaag bewijsmateriaal en archiefstukken van het Speciaal Hof voor Sierra Leone van Freetown, de hoofdstad van Sierra Leone, naar Vliegbasis Eindhoven overgebracht.

De stukken maken deel uit van het proces tegen personen die worden verdacht van misdaden tijdens de burgeroorlog in het West-Afrikaanse land in de jaren '90. Het proces vindt plaats in de vestiging van het Speciaal Hof in Leidschendam. De vestiging van het hof in Freetown wordt gesloten en om veiligheids- en klimatologische reden kon het archief niet in Sierra Leone blijven. Nederland heeft daarom aangeboden deze archieven te huisvesten in het Nationaal Archief en te zorgen voor een veilig transport. De VN en het hof hadden strenge veiligheidseisen aan dit transport verbonden. Zo begeleidden en bewaakten militairen van VN-vredesoperatie UNMIL het laden van het toestel.

Charles Taylor

Het Speciaal Hof voor Sierra Leone heeft de afgelopen jaren verschillende personen berecht en veroordeeld voor misdaden gepleegd tijdens de burgeroorlog. Het Hof berecht op dit moment de laatste verdachte, Charles Taylor, de voormalig president van Liberia. Naast het archief moest ook het resterende bewijsmateriaal in de Taylorzaak weg uit Freetown en ook dit is met het transport meegekomen. Het Hof kan zijn vestiging in Freetown nu definitief sluiten en de berechting van Charles Taylor afronden.

Achtergrondinformatie

* McDonnell Douglas KDC-10 / DC-10