Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 16 december 2010

Sustainable University Award voor energieopwekkende draaideur

Gepubliceerd op 16 december 2010

De afdeling Inkoop UvA/HvA heeft de Sustainable University Award 2010 gewonnen met de energieopwekkende draaideur. De deur wordt in 2011 bij de Oudemanhuispoort geïnstalleerd.

Drie medewerkers hebben de prijs op 14 december in ontvangst genomen uit handen van Paul Doop, vicevoorzitter van het College van Bestuur. Tijdens de uitreiking presenteerden ook de overige twee finalisten hun ideeën: een duurzame navulbare fles `Join the Pipe' en een biologisch afbreekbare beker.

De Sustainable University Award wordt uitgereikt aan een werknemer of student die het beste plan heeft om de UvA duurzamer te maken. Met de award wijst de universiteit haar studenten en medewerkers op de mogelijkheden om zelf bij te dragen aan een duurzame leefomgeving.

De jury heeft de draaideur om een aantal redenen gekozen tot winnaar. Naast de energiebesparende- en opwekkende eigenschappen, draagt de deur ook bij aan het duurzame imago dat de UvA nastreeft. Door extra isolatie van de deur gaat een minimum aan energie verloren en de draaiende beweging zorgt voor opwekkende energie om de LED-verlichting in de deur te laten branden.

Zowel de ideeën van de winnaar als van de finalisten worden op termijn uitgevoerd. De duurzame navulbare fles zal worden geïntroduceerd op de Amstel campus en kan straks op verschillende tappunten binnen een gebouw worden bijgevuld. De biologische afbreekbare beker zal worden meegenomen in het contract van de nieuwe cateraar.

Ten slotte, wil de UvA met de award, die bedacht is door studenten uit de studentenraad, een signaal afgeven dat de weg naar een groene universiteit goed begaanbaar is.