D66

donderdag 16 december 2010

Meer geld voor vrouwen in ontwikkelingslanden

De Tweede Kamer steunt vandaag het amendement van D66-Kamerlid Wassila Hachchi om het genderbudget met EUR 5 miljoen te verhogen. Hierdoor wordt het mogelijk om cruciale projecten voor vrouwen wereldwijd voort te zetten. "Vrouwen en meisjes hebben minder rechten dan mannen en jongens in arme landen. Steun aan de ontwikkeling van vrouwen en de bescherming van slachtoffers van geweld moet doorgaan," aldus Hachchi.

Gelijkheid

Het bevorderen van de werkgelegenheid en de aanpak van geweld tegen vrouwen maken deel uit de huidige genderprojecten. Het naleven van vrouwenrechten is tevens een voorwaarde voor armoedebestrijding. Hachchi: "We moeten de rechten en kansen van meisjes verbeteren. Gelijkheid van mannen en vrouwen is cruciaal voor de economische ontwikkeling in een land."

Blijven investeren

Nederland heeft internationaal een uitstekende reputatie op het gebied van vrouwenrechten en besteedt nu 44 miljoen aan genderprojecten. Het kabinet stelde voor om het budget met een 16% te verlagen, naar 37 miljoen. Voor Hachchi is het van groot belang dat Nederland hierin substantieel blijft investeren. De bezuinigingen gaan dankzij het amendement van D66 niet verder dan een 5%.