Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Eindhoven, 10 december 2010

Cecilia Bartoli ontvangt Luister Award
Italiaanse mezzosopraan ontvangt op 16 december een beeld van Kees Verkade

Luister (1952), het oudste klassieke muziek magazine van Nederland, reikt op 16 december aanstaande de eerste Luister Award uit aan mezzosopraan Cecilia Bartoli.

De Luister Award is speciaal in het leven geroepen voor een artiest die zich onderscheidt door klassieke muziek op een verrassende en baanbrekende wijze onder de aandacht te brengen van een breed publiek. Belangrijke criteria daarbij zijn constant hoge kwaliteit van uitvoering en originaliteit en vernieuwing in repertoire en presentatie.

De uitgever en hoofdredactie van Luister hebben op basis van die criteria besloten de eerste Luister Award aan Cecilia Bartoli uit te reiken. Deze Italiaanse mezzosopraan heeft gedurende haar carrière, die inmiddels ruim 20 jaar omspant, vastberaden en gepassioneerd gezocht naar nieuwe muzikale wegen. Zo bracht zij onbekende aria's van Vivaldi, Gluck en Salieri opnieuw tot leven en beijverde zij zich voor de muziek van de legendarische mezzosopraan Maria Malibran. In 2009 verscheen het album 'Sacrificium', waarmee zij de vergeten muziek der castraten een nieuwe dimensie gaf. Deze muzikale herontdekkingen presenteert zij steeds met verve bij haar concerten. Hiermee draagt zij bij aan het onder de aandacht brengen van klassieke muziek bij een nieuw publiek.

Op 16 december aanstaande ontvangt Cecilia Bartoli na afloop van haar concert in het Amsterdamse Concertgebouw de prachtige door Kees Verkade ontworpen Luister Award uit handen van Eric Bruger, uitgever van Luister. "Het is een eer om 's werelds grootste mezzosopraan deze award uit te mogen reiken. Voor het blad Luister is Bartoli een inspirerende artiest; ze bewijst dat met vernieuwing en het herontdekken van nauwelijks uitgebrachte werken steeds een grotere én jongere groep mensen enthousiast gemaakt kan worden voor klassieke muziek. Daarmee is zij een grote promotor van de muziek", aldus Eric Bruger.

Luister is een uitgave van Luister BV (onderdeel van BCM Publishing en Uitgeverij Scala). BCM Publishing is uitgever van o.a. Jazzism, Hoefslag, SINT, Janine, Voetbal Magazine en Duik Magazine.
---

Fotobijlagen: persfoto Cecilia Bartoli; cover Luister 671; Luister Award met maker Kees Verkade (1941).

Noot voor de redaktie,

Ingezonden persbericht