Ingezonden persbericht


Utrecht, 15 december 2010

Centraal Museum steunt Rietveld-project in Buenos Aires

15 december 2010
Centraal Museum Utrecht

Van 16 t/m 19 december 2010 vindt het op Rietveld geïnspireerde project 'Zitten is een werkwoord' plaats in de IMPA-fabriek in Buenos Aires. Tijdens een workshop zullen 100 Rietveldstoelen gemaakt worden voor de 'Universiteit van de Arbeiders', opgericht voor diegenen die niet aan een gewone universiteit kunnen studeren. Het Centraal Museum ondersteunt dit project door een bijdrage te leveren waarmee 10 stoelen worden gemaakt. Het Centraal Museum waardeert dat men in het buitenland bezig is met het gedachtegoed van Gerrit Rietveld en dat dit ingezet wordt voor zo'n goed doel. Tot en met 30 januari 2011 is de tentoonstelling 'Rietvelds Universum' in het Centraal Museum te zien en kunnen bezoekers in Werkplaats Rietveld zelf aan de slag met Rietveldstoelen in miniatuurvorm.

()

Werkplaats IMPA Fabriek. Foto: Eveline Renaud

Rietveld voor IMPA

Nadat de IMPA (Industrias Metalúrgicas y Plásticas Argentina) fabriek in 2002 als gevolg van de economische crisis moest sluiten, is deze overgenomen door haar arbeiders. Zij hebben naast een coöperatie, die onder andere zorg draagt voor het management, een 'Universiteit van de Arbeiders' binnen de fabriek opgericht. Ondersteund door een grote groep van arbeiders, kunstenaars en wetenschappers, richt deze universiteit zich op diegenen die niet aan een reguliere universiteit kunnen studeren. De 'Universiteit van de Arbeiders' bezit de ruimte en de 'know-how' om een succesvolle educatieve instelling te worden. Er ontbreekt echter nog een fundamenteel en praktisch object: de stoelen. Om hier op in te springen worden tijdens een workshop 100 Rietveldstoelen gemaakt. Hieraan levert het Centraal Museum een bijdrage door 10 van deze Rietveldstoelen te sponsoren. Rietveld ontwierp naar eigen zeggen veel designs voor de arbeidersklasse. Simpele en goedkope materialen vormden de basis van zijn ontwerpen, zodat iedereen ze zelf zou kunnen bouwen. Het is deze samensmelting van design en sociaal bewustzijn die zo kenmerkend is voor het werk van Rietveld en terugkomt in deze workshop.

Zitten is een werkwoord
'Zitten is een werkwoord / Sentarse es una Accion' is een project van Aimée Zito Lema en Nahuel Blaton in samenwerking met IMPA en de faculteit architectuur van de Universiteit van Buenos Aires (UBA). Het project wordt mede gesponsord en ondersteund door de Gerrit Rietveld Academie en de Nederlandse ambassade in Argentinië. Aimée Zito Lema en Nahuel Blaton zijn Nederlands-Argentijns en werken vanuit de kunst en antropologie om 'bruggen' te slaan tussen deze twee culturen. Meer informatie is te vinden op www.holandoargentina.com.

Rietvelds Universum
Tot en met 30 januari 2011 is de tentoonstelling 'Rietvelds Universum' in het Centraal Museum te bezichtigen. Een unieke expositie die laat zien dat de Utrechtse architect en ontwerper Gerrit Rietveld veel meer heeft ontworpen dan de klassieke Rood-blauwe stoel en het beroemde Rietveld Schröderhuis. Geïnspireerd door Rietvelds werk kan je vervolgens zelf aan de slag in Werkplaats Rietveld, bijvoorbeeld door een Rietveldstoel in miniatuurvorm te maken.

Centraal Museum | Nicolaaskerkhof 10 Utrecht | 030-2362362 | www.centraalmuseum.nl | Open di t/m zo 11.00-17.00

Noot: Voor meer informatie contact Marije Douma 030-2362313 of mail naar pers@centraalmuseum.nl Voor meer informatie betreffende het project ´Zitten is een werkwoord´ contact Nahuel Blaton via Nahuel@aiart.nl