Raad van State


donderdag 16 december 2010
Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Werkendam van het bestemmingsplan 'Roode Camer'. Het plan maakt woningbouw mogelijk aan de noordwestzijde van het dorp Hank. De exploitanten van een melkgeitenhouderij die in de buurt van de uitbreidingslocatie is gevestigd, zijn het niet eens met het plan en komen hiertegen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden dat de gemeenteraad met het vaststellen van de plannen onvoldoende rekening heeft gehouden met hun agrarisch bedrijf, maar ook met de toekomstige bewoners van het gebied. De voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak heeft in een voorlopige uitspraak in februari 2010 het plan voorlopig geschorst, vanwege de onzekerheden die destijds golden met betrekking tot de verspreiding van Q-koorts. (zaaknummer 200907470/1)

10.00 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Delft heeft verleend voor het oprichten van een kantoor en studentenwoningen op de locatie hoek Poppesteeg - Westvest in Delft. Het gaat om een kantoor op de begane grond, 24 studentenkamers in vier studentenwoningen en veertien afzonderlijke studio's. Ook is ontheffing verleend voor het maken van parkeerplaatsen op eigen terrein. Bewoners van de naastgelegen appartementen aan de Westvest zijn het niet eens met de bouwvergunning. Als gevolg van het bouwplan zal voor hun ramen, loggia's en balkons een blinde muur komen, die zicht en lichtinval zal beperken. Ook vinden zij dat het bouwplan niet voldoet aan de eisen van brandveiligheid en komen er volgens hen te weinig parkeerplaatsen. De rechtbank in Den Haag heeft in mei 2010 een eerder beroep van de bewoners gegrond verklaard. Ontwikkelingscombinatie Tiemstra-Atrium BV, die de bouwvergunning had aangevraagd, en het gemeentebestuur van Delft zijn het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en komen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201005884/1)

10.00 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Haarlem van het bestemmingsplan 'Land in Zicht'. Dit bestemmingsplan maakt deel uit van het grotere project Schoterbrug ter hoogte van het voormalige jachthavengebied aan de rivier 'het Spaarne'. Onderdeel van dat project is de ontwikkeling van een klein woongebied aan de noordwestzijde van de Schoterburg. Het bestemmingsplan maakt de bouw van maximaal 170 (water)woningen en appartementen mogelijk. De Stichting Milieu- en Natuurbescherming Kennemerland is het niet eens met het plan en komt hiertegen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De stichting heeft ook beroep ingesteld tegen het besluit van het college van burgemeester en wethouders van Haarlem waarbij hogere geluidswaarden zijn vastgesteld vanwege verkeers- en industrielawaai ten behoeve van het bestemmingsplan. Ook daarover gaat deze zitting. (zaaknummers 201005354/1 en 201005368/1)