Ingezonden persbericht


PERSBERICHT:

JOVD, Jonge Socialisten & Jonge Democraten voeren gezamenlijk actie:

Red het onderwijs, niet de studiefinanciering!

De JOVD (VVD), Jonge Socialisten (PvdA) en Jonge Democraten (D66) voeren vandaag actie tegen de langstudeerboete van staatssecretaris Zijlstra en voor een sociaal leenstelsel. De overhaaste invoer van de boete voor langstudeerders is ondoordacht. Gelukkig is er een alternatief: het sociaal leenstelsel.

JOVD voorzitter Martijn Jonk: "Als politieke jongeren staan wij voor goed onderwijs. Wij snappen dat de middelen schaars zijn en dus moet geld slim besteed worden. Waarom geen sociaal leenstelsel?"

JS voorzitter Jelle Menges: "Liever een sociaal leenstelsel dan een Zijlstra-tax, ongelofelijk dat het kabinet deze voor de hand liggende oplossing laat liggen. Dit kabinet heeft de beschikking over een TomTom maar gebruikt nog het ANWB-wegenboek uit 1980."

JD voorzitter Maarten Koning: "We moeten niet verbaasd zijn als universiteiten en hogescholen met invoering van de Halbe-heffing studenten makkelijker laten afstuderen. Dit wordt de uitverkoop van ons Hoger Onderwijs. Waarom niet kiezen voor een sociaal leenstelsel? Dit maakt veel meer geld vrij voor kwaliteit en leidt niet tot die nare bijwerkingen."

De langstudeerboete die het kabinet wil invoeren kost universiteiten ¤3000 per student per jaar. Het kost de onderwijsinstellingen alleen komend jaar al 140 miljoen euro, tenzij ze de langstudeerders sneller aan een diploma helpen. De jongerenpartijen voeren vandaag gezamenlijk actie van 12 tot 15 uur op het Plein in Den Haag. Vanaf 12 uur houdt het Hoger Onderwijs uitverkoop; diploma's kunnen gratis worden afgehaald. Ook zal een aantal hoogleraren diploma's uitreiken aan notoire langstudeerders.

Noot voor de redactie,