Kerstpost wordt bezorgd

16/12/2010 08:09

ABVAKABO FNV

Abvakabo FNV, CNV Publieke Zaak en BVPP hebben woensdagnacht 16 december een principeakkoord getekend met TNT Post Productie BV over vermindering van het aantal gedwongen ontslagen. Onder druk van stakingen hebben de bonden het aantal mensen dat gedwongen in een uitkering belandt, kunnen terugbrengen van 4500 naar 2300. De stakingen zijn hiermee opgeschort tot de leden het definitieve akkoord hebben aangenomen.

Op hoofdlijnen bevat het principeakkoord de volgende afspraken:


- Er worden 1000 voltijdbanen gecreëerd bij de toekomstige Auto Unit;


- werk wordt alleen uitbesteed als dat niet anders kan;


- er komen 350 grote banen bij Sortering;


- er komen 50 grote banen bij Collectie;


- bij Pakketservice komen 300 banen door de vacatures van distributiechauffeurs op te vullen met "overcompleten"


- onder voorwaarden worden er nog 200 banen worden gecreëerd bij de toekomstige Auto Unit en/of Pakketservice


- gedurende de reorganisatie (tot eind 2013) is tijdelijk ruimte voor 300 voltijders bij TNT productie;


- vacatures bij Express worden met voorrang beschikbaar gesteld voor overcomplete medewerkers van Productie;


- er komst een flinke extra investering in TNT Mobility om mensen van werk naar werk te begeleiden.

In totaal zijn er dus 2200 banen gecreëerd, waarvan 300 tijdelijk. Voor de 1900 niet-tijdelijke banen hebben de vakbonden een garantie kunnen afdwingen: deze mensen belanden niet in een uitkering wanneer bijvoorbeeld blijkt dat minder mensen bij de Auto Unit zijn te plaatsen dan afgesproken.

Ook zijn in het principeakkoord afspraken gemaakt om nu eindelijk actie te ondernemen om de onvrede en intimidatie op de werkvloer aan te pakken: er komt een actieplan, budgettaire ruimte om de werkdruk te verlichten en aandacht voor mensen in plaats van budget.

Abvakabo FNV-bestuurder Peter Wiechmann: "Dit is een slecht akkoord omdat het over vermindering van het aantal gedwongen ontslagen gaat, maar het is mooi dat we samen met de leden 2200 mensen uit een uitkering kunnen houden." "Maar TNT is nog niet van ons af", voegt Inge Bakker van CNV Publieke Zaak toe. "Nu moeten we uitvoering gaan geven aan de gemaakte afspraken. Samen met de ondernemingsraad gaan we hier als vakbonden heel strak op zitten."